За порушення правил військового обліку штрафуватимуть без протоколу

За порушення правил військового обліку штрафуватимуть без протоколу

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Верховна Рада до другого читання готує зміни в законопроєкт № 10379. Вони дозволять автоматично штрафувати військовозобов’язаних за порушення правил військового обліку та мобілізації. 

Це урядовий законопроєкт, який вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та до Кримінального кодексу і посилює відповідальність за військові правопорушення. Його парламент підтримав у першому читанні 10 квітня. 

Що зміниться:

В особливий період не будуть складати протокол про адміністративне правопорушення, якщо особа: 

– не з’явилася без поважних причин або не повідомила про причину неявки за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

– не оновила дані або не повідомила ТЦК про зміну персональних даних (якщо їх немає в електронних реєстрах);

– вчинила інші порушення, передбачені статтями 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

ТЦК зможе оштрафувати особу без складання протоколу, маючи документальне підтвердження, що людина отримала виклик. Які це будуть підтверджуючі документи, законопроєкт не конкретизує.

Як зазначив член парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук в ефірі токшоу «Українська правда», це дозволить застосовувати той же принцип, що і для штрафів за перевищення швидкості, зафіксоване на камеру.

За чинним законом, щоб скласти протокол про адміністративне правопорушення людина має бути присутня. На підставі протоколу видається постанова про стягнення штрафу. У разі прийняття змін до законопроєкту № 10379 процедуру складання протоколу скасують.

На думку народного депутата, це дасть можливість виписувати штрафи заочно, відкривати виконавчі провадження та відповідно блокувати рахунки порушників.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Кому не потрібно оновлювати дані в ТЦК

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини