Рада спростила отримання статусу учасника бойових дій

Рада спростила отримання статусу учасника бойових дій

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

8 листопада Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9141, який спрощує процедуру отримання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

Законодавці внесли зміни до статей 6, 7 та 10-1 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». 

Отримати статус УБД, особи з інвалідністю внаслідок війни за спрощеною системою зможуть військовослужбовці, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції на Донбасі з 2014 року та в захисті країни під час повномасштабного вторгнення з 2022-го. А в разі загибелі чи смерті захистика його рідні отримають статус члена сім’ї загиблого.

Головна новація закону — заяву на отримання статусу УБД можна подавати в електронній формі – через Єдиний державний веб-портал електронних послуг або Єдиний державний реєстр ветеранів війни.  

Разом із заявою особа чи її рідні можуть надати відомості або копії документів. Однак збирати необхідні папери тепер зобов’язаний не сам військовий чи його родина, а комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасником бойових дій. Це друга новація закону. 

Комісія протягом п’яти днів має подати запит і витребувати дані про військовослужбовця з державних реєстрів. Уповноважений орган або особа зобов’язані надати ці документи або повідомити обґрунтовану причину їхньої відсутності протягом 15 календарних днів. А через 10 календарних днів після цього має бути ухвалене рішення про надання статусу.

Читайте також:  Лікарняний до п’яти днів можна відкрити дистанційно

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38066 94 56 560.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини