Що зміниться для українців після приєднання до європейського роумінгу

Що зміниться для українців після приєднання до європейського роумінгу

Іван БагрянийІван Багряний
Іван Багряний

Євросоюз приєднає Україну до внутрішньої мережі мобільного зв’язку набагато швидше, ніж це планувалося до раніше. Такі зміни зекономлять користувачам колосальні суми за оплату послуг як українських, так і європейських операторів.

Текстові повідомлення, Інтернет, дзвінки на стаціонарні та мобільні телефони в межах європейського простору будуть сплачуватись за тарифним планом який діє в Україні без переплат за роумінг.

При цьому українці також зможуть телефонувати на номери, які обслуговують інші оператори (наприклад, з Київстару на lifecell тощо).

Наразі конкретні дати приєднання до внутрішньої мережі невідомі. Однак про скасування роумінгу заговорила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на щорічному зверненні «Про становище Союзу» 14 вересня 2022 року.

“Ми дамо можливість Україні максимально використати її потенціал. Спираючись на успіх шляхів солідарності для забезпечення безперебійного доступу до єдиного ринку”, — заявила Урсула фон дер Ляєн.

До повномасштабного вторгнення росії на територію України, приєднання нашої держави до роумінгової зони ЄС планувалося на 2023 – 2025 роки. Але, як повідомила голова Єврокомісії, деякі проєкти євроінтеграції вже відбулися швидше, ніж планувалося.

“У березні ми успішно приєднали Україну до нашої електричної мережі, – це планувалося на 2024 рік, але було зроблено протягом двох тижнів. Сьогодні Україна експортує електроенергію до Європейського Союзу. Тож я хочу суттєво розширити цю взаємно вигідну торгівлю” — наголосила фон дер Ляєн.

Нагадаємо, що “Внутрішня мережа” в країнах ЄС працює вже з 2017 року і дозволяє користуватися мобільним зв’язком незалежно від місця перебування людини без зміни тарифу чи сім-карти.

Раніше, у 2021 році, Україна підписала Угоду про регіональний роумінг EU4Digital, країнами-партнерами якої стали Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія та Молдова. Угода передбачала поступове зниження тарифів на використання послуг у роумінгу для громадян цих країн.

А вже у квітні 2022 року оператори мобільного зв’язку України та ЄС підписали заяву на доступний або навіть безплатний роумінг.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини