Українці зможуть подавати заявки про збитки від російської агресії через «Дію»

Українці зможуть подавати заявки про збитки від російської агресії через «Дію»

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

Українці отримали можливість подавати заявки до Міжнародного реєстру про відшкодування збитків, завданих внаслідок російської агресії, через мобільний додаток «Дія». 

Угода про обмін електронними даними між відомствами робить цю послугу доступною і на вебпорталі, і в мобільному додатку «Дія». Це значний крок у міжнародному обміні даними.

«Дія» стала одним із головних цифрових інструментів відбудови. Спершу ми запустили сервіс Повідомлення про пошкоджене майно, потім спільно з Мінвідновлення – Реєстр про пошкоджене та зруйноване майно, а згодом – сервіс єВідновлення. Подання заяв через «Дію» до міжнародного Реєстру збитків – важливий крок для фіксації та підтвердження усіх втрат, завданих агресором. «Дія» стає важливою частиною передачі й відображення масштабів збитків, щоб надалі запустити компенсаційний механізм», – зазначив віцепрем’єр-міністр з інновацій, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Перший етап розпочнеться у квітні 2024 року. Українці зможуть формувати заявки про пошкоджене або зруйноване житло. Для цього треба мати Акт про обстеження від місцевої влади. Згодом планується, що подати заяви до Реєстру збитків можна буде, навіть якщо людина не зверталася до місцевої влади.

Перелік категорій збитків поступово розширюватимуть. Заяви через «Дію» можна буде подати стосовно:

  • шкоди життю та здоров’ю;
  • примусового переміщення та вимушеного переселення;
  • злочинів катування та сексуального насильства;
  • інших ушкоджень та завданих збитків.

Планується, що надалі заяви про шкоду бізнесу та інфраструктурі подаватимуть також юридичні особи та держава.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: У «Дії» можна завантажити сертифікат на виплати за зруйноване житло

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини