Українців не каратимуть за російський паспорт в окупації

Українців не каратимуть за російський паспорт в окупації

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Російські окупанти на захоплених територіях погрожують українцям депортацією до Сибіру та конфіскацією майна, якщо  до кінця року ті не отримають російський паспорт або посвідку на проживання. 

Владислав Мірошниченко, аналітик Української Гельсінської спілки з прав людини, розповів проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя», яку відповідальність передбачає українське законодавство за отримання російського паспорта.

За його словами, найефективніший спосіб уникнути ризиків, пов’язаних із паспортизацією на окупованих територіях, це виїхати. Але іноді в тамтешніх жителів нема іншого виходу, як узяти російські документи. 

«Якщо окупація нетривала, люди можуть спробувати уникати взаємодії з ворогом, переховуватися, не йти на контакт. Але багато населених пунктів на півдні України перебувають в окупації понад рік. І в таких умовах отримання російських документів є умовою виживання», – підкреслив Владислав Мірошниченко.

Правозахисник наголосив, що злочином може вважатися співпраця з окупантами. Але факт отримання російського паспорта в окупації не є злочином і жодної кримінальної відповідальності за це не передбачено:

«Українське законодавство тут доволі чітке. Україна не визнає будь-які документи, видані на окупованій території. Крім  тих, що необхідні для визнання факту народження, смерті або реєстрації шлюбу. Російські окупаційні паспорти наша держава не визнає, тому й жодної кримінальної відповідальності за їх отримання бути не може».

Втім, за словами Владислав Мірошниченка, українська влада має чітко сформулювати свою позицію й озвучити її: отримання російського окупаційного паспорта не є злочином, а тільки засобом для виживання. 

Читайте також: Жителям з окупованих територій пенсії призначатимуть автоматично

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини