Україну очистять від символів російської імперської політики

Україну очистять від символів російської імперської політики

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Україну очистять від символів, зображень і пам’ятників, пов’язаних з російською імперською політикою. Міста й села, вулиці та площі, організації й підприємства, названі на честь тих, хто здійснював чи оспівував російську колонізацію, буде перейменовано. 

Такі зміни передбачає закон про засудження й заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії. Його підписав президент Володимир Зеленський.

Відповідно до закону, «російська імперська політика визнається злочинною та засуджується», а «пропаганда російської імперської політики та її символіки забороняється».

Закон набуде чинності 27 липня 2023 року. Юридичні особи матимуть місяць, щоб вилучити символи російської імперської політики зі своїх назв, документів та символіки.

Закон чітко визначає, що є символікою російської імперської політики. Зокрема, державні символи  – прапор, герб, гімн – будь-якої форми російської держави: СРСР, РФ. 

З українського простору має бути вилучене все, пов’язане з особами, які публічно – в медіа, літературних та інших мистецьких творах – підтримували або виправдовували російську імперську політику. За цим пунктом, Пушкін, Булгаков і решта оспівувачів імперії підуть услід за російським кораблем. 

Також цей документ, уперше в українському законодавстві, дає визначення українофобії й русифікації. 

Українофобія – це дискримінаційні дії й публічно висловлені заклики, що заперечують суб’єктність України, української нації, боротьбу проти підкорення, експлуатації, асиміляції українського народу, а також правомірність захисту політичних, економічних, культурних прав українського народу, розвитку української національної державності, науки, культури, зневажають питомі етнокультурні ознаки українців, ігнорують українську мову та культуру.

Русифікацію в законі визначають як складову російської імперської політики, спрямованої на нав’язування використання російської мови, пропагування російської культури як вищих порівняно з іншими національними мовами та культурами, витіснення з ужитку української мови, звуження українського культурного та інформаційного простору.

Читайте також: «Маємо показати світові масштаб російських злочинів. І довести, що це системна робота з винищення українців» 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини