Які зміни чекають українців з 1 травня

Які зміни чекають українців з 1 травня

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Що буде з тарифами на комунальні послуги, як зміняться пенсії та соціальні допомоги, яку погоду нам подарує останній місяць весни та інші новації травня – в матеріалі «Фонду милосердя та здоров’я». 

Запровадили ще одну виплату для постраждалих у зонах бойових дій

З 1 травня з’явився новий вид грошових виплат. Разову допомогу отримуватимуть чиновники та співробітники критичної інфраструктури, які отримали інвалідність під час виконання службових обов’язків у районах ведення бойових дій.

Передбачено такі розміри виплат:

– особам з інвалідністю І групи – 800 тисяч гривень;

– з інвалідністю ІІ групи – 500 тисяч гривень;

– з інвалідністю ІІІ групи – 200 тисяч гривень;

– у разі загибелі (виплачується родичам) – 1 мільйон гривень.

Умова для оформлення допомоги  – людина отримала поранення, каліцтво, контузію або захворювання під час виконання посадових обов’язків після 24 лютого 2022 року в районах ведення бойових дій або в районах, що зазнавали бомбардувань, авіаударів тощо.

Право на таку допомогу мають: працівники об’єктів критичної інфраструктури, державні службовці, посадовці місцевого самоврядування.

Виплату можна отримати протягом 3 років після оформлення інвалідності.

Субсидії перерахують

У квітні завершився опалювальний сезон. Субсидії на неопалювальний період перерахують на час з 1 травня до 30 вересня. Для тих, хто мав субсидію, її перепризначать автоматично.

Однак деяким категоріям українців необхідно подати документи заново. Це родини, в яких:

– є внутрішньо переміщені особи;

– члени домогосподарства орендують житло та оплачують комунальні послуги;

– кількість осіб, які фактично проживають у домогосподарстві, є меншою за кількість зареєстрованих;

– родина звертається за субсидією на купівлю зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Для переоформлення субсидії треба подати заяву в Пенсійний фонд.

9 травня – робочий день

День праці 1 травня та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня  цьогоріч не будуть вихідними через воєнний стан. 

Ветерани отримають щорічну допомогу. Але не зараз

Щороку на початку травня ветерани війни та жертви нацистських переслідувань отримують разову грошову виплату. Цього року дату перенесли з травня на 24 серпня.

Таку допомогу з 1999-го виплачують учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, членам сімей загиблих та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, жертвам нацистських переслідувань. Розмір виплати визначає Кабмін. У 2021-му та 2022 роках особам з інвалідністю внаслідок війни нараховували 3391, 3906 та 4421 гривню, залежно від групи інвалідності. 

Тож особи, які мають право на отримання щорічної разової грошової допомоги,  отримують її до Дня Незалежності 24 серпня.

Читайте також: Ветерани війни можуть отримати 16 тисяч гривень

Тарифи на комуналку не зросли

В Україні під час війни діє мораторій на підвищення тарифів на газ, тепло та гарячу воду. Але ця норма не поширюється на холодну воду та електроенергію.

В уряді планують підвищити тарифи на електроенергію. Але до 31 травня її вартість залишиться без змін. Зараз українці платить 1,44 гривні за кіловат, якщо нагоріло до 250 кіловатів на місяць. І 1,68 гривні  – коли понад 250. В уряді розглядають два варіанти підвищення тарифу: до 2,4 та до 2,8 гривні за кіловат.

Тарифи на холодну воду Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг була підвищила з 1 січня 2023 року. Але те рішення скасували й інших поки що не ухвалили. 

Читайте також:  З переселенців заборонили стягувати борги за комуналку

Допомога для переселенців залишається

Внутрішньо переміщені особи отримують від держави кілька видів допомоги. Її продовжують надавати громадянам, які виїхали з території:

– можливих бойових дій;

– активних бойових дій;

– тимчасово окупованих росією.

Перелік територій постійно оновлює український уряд. 

Вимушені переселенці отримують по 2 тисячі гривень на особу та по 3 тисячі на дітей та осіб з інвалідністю. 

Буде індексація для пенсіонерів, які працюють

У березні відбувся перший етап індексації пенсій. У травні додаткову надбавку після індексації отримають пенсіонери, які вийшли на пенсію за віком, але продовжують працювати. Її розмір у середньому 624 гривні. Грошові виплати надійдуть на рахунки пенсіонерів у червні. 

Індексація — це не збільшення пенсії, а збільшення середньої зарплати, що враховується для пенсійних виплат. 

Окупанти посилюють тиск на Херсонщині

На тимчасово окупованій лівобережній частині Херсонської області загарбники змушують місцевих мешканців отримували російські паспорти. 

Окупанти анонсували, що з 1 травня застосовуватимуть санкції до людей без російського громадянства. Про це в ефірі телеканалу Freeдом повідомив керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець радить українцям на окупованих територіях брати російські паспорти, щоб вижити. Або будь-яким способом залишити окуповану територію. Він наголосив, що українська держава не розглядає російський паспорт «як елемент скоєння злочину нашими громадянами».

Російський диктатор путін 27 квітня підписав указ, що дозволяє депортувати жителів тимчасово окупованих територій України, які не взяли громадянство росії.

Читайте також: Жителям з окупованих територій пенсії призначатимуть автоматично

Румунія обмежить допомогу українським біженцям 

Українці, які рятуються від війни в Румунії, з 1 травня 2023 року отримуватимуть щомісячну допомогу щонайбільше протягом чотирьох місяців. Ці гроші передбачені на харчування та проживання. Їх виплачуватимуть тільки за умови, що біженці знайдуть роботу й запишуть дітей до румунських шкіл. Тоді отримають 400 євро на сім’ю. У такий спосіб влада Румунії стимулює інтеграцію. 

Близько 110 тисяч українців залишилися в Румунії, з них 5 007 мають там роботу.

За вимкнені фари не штрафуватимуть 

На українських водіїв чекають зміни в правилах дорожнього руху. З 1 жовтня по 1 травня діє обов’язкове правило, що на дорозі поза населеними пунктами треба вмикати ближнє світло  фар. Це стосується всіх транспортних засобів, зокрема й двоколісного транспорту. В умовах поганої видимості вмикають дальні або протитуманні фари, якщо це не сліпитиме водіїв.

Але з 1 травня, як і щороку, ця норма перестає діяти. Тож кермування без фар не буде порушенням правил.

З’явилася пам’ятна монета, на якій зображена рись

До 37-ї річницю Чорнобильської катастрофи Нацбанк ввів у обіг пам’ятну монету «Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська». 

Рись занесена до Червоної книги України, цей вид визнаний у Європі таким, що перебуває під загрозою зникнення. У Чорнобильській зоні відчуження із 2016 року діє біосферний заповідник – ця територія стала своєрідним резерватом для розмноження тварин, серед яких і такі рідкісні, як рись євразійська.

Номінал монети – 5 гривень, тираж – 40 тисяч штук.

Придбати її можна з 1 травня в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ та в банках-дистриб’юторах.

Якою буде погода 

Погода у травні 2023 року не обіцяє температурних аномалій. Проте часто дощитиме у західних областях України. 

За прогнозами Укргідрометцентру, середня температура в останній місяць весни очікується на рівні +14 +18, а в горах +10 +13. Це близько до кліматичної норми.

За роки спостережень синоптики фіксували у травні на території України мінімальну температуру -7 -10 – у гірських районах та в Сумській області. Але були роки й зі спекотним травнем. В Луганській, Одеській областях та в Криму – до +39.

Новини одним абзацом

Туреччина, найбільший покупець українського зерна, з 1 травня цього року запроваджує мито 130% на імпорт пшениці, ячменю й кукурудзи. Так захищає свій ринок перед новим урожаєм. 

Албанія скасувала безвізовий режим для росіян. Раніше вони могли в’їжджати до країни без візи з 1 травня до 30 вересня. Тепер мають оформити дозволи відповідно до мети поїздки. У вересні 2022 року Євросоюз припинив дію спрощеного візового режиму з Росією. Пізніше Латвія, Литва, Естонія, Фінляндія, Польща та Чехія закрили свої кордони для туристів із Росії. Майже всі країни Європи, США та Канада закрили свій повітряний простір для російських літаків. 

У травні на базі заводу «Бумар-Лабенди» в польських Гливицях відкриється Центр обслуговування танків Leopard-2 з України. На цьому підприємстві протягом 20 років обслуговують, ремонтують і модернізують танки Leopard 2A4. 

Читайте також: Україну очистять від символів російської імперської політики

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини