Уряд планує змінити пенсійну систему в 2024 році

Уряд планує змінити пенсійну систему в 2024 році

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

У 2024 році уряд запускає пенсійну реформу, а також вдруге за час війни проведе індексацію пенсій.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він зазначив, що солідарна система має стати більш справедливою, зрозумілою і прозорою.

«Маємо забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижче 30 відсотків його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною — це буде не менше як 50 відсотків», – наголосив очільник уряду.

За словами прем’єра, в нарахуванні пенсій запровадять систему балів. Вона вирівняє диспропорції – виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуть до сучасного рівня.

Як працюватиме бальна система?

Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до Пенсійного фонду.

З 2024 року цей внесок переводитимуть у бали – відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. 

Якщо людина платила внески із середньої зарплати, вона отримає 10 балів. Вище середньої — 12 балів або більше. Якщо людина отримувала зарплату меншу за середню, їй нарахують 8 балів, пояснив Шмигаль.

Ці бали щороку будуть перераховувати у пенсію, відповідно до актуальної середньої заробітної плати. 

За словами прем’єр-міністра, це захистить пенсійну систему від інфляції та девальвації.

Читайте також: Як записатися онлайн на прийом у Пенсійний фонд

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38066 94 56 560.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини