Власники знищеного або пошкодженого майна не платитимуть податок

Власники знищеного або пошкодженого майна не платитимуть податок

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Парламент ухвалив законопроєкт №7632 про звільнення від сплати податку на нерухоме майно, яке знищене чи пошкоджене внаслідок агресії росії. 

Звільняються від податку власники житла на територіях, де ведуться або велися бойові дії та тимчасово окупованих. Цей перелік територій час від часу змінюється, його затверджує Мінреінтеграції.

Податок за землю

Фізичні особи звільняються від сплати податку на землю з 1 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року, якщо ділянка розташована на територіях активних бойових дій або окупованих територіях. Незалежно від тривалості боїв. Цього року пільга діятиме до останнього числа того місяця, в якому завершено активні бойові дії або окупацію.

Юридичні особи звільняються від податку на землю з 1 березня 2022 року до 1 січня 2023-го за тих же умов. У 2023-му пільга діятиме до останнього числа місяця, в якому завершено активні бойові дії або окупацію.

Податок на нерухомість

Фізичні особи звільняються від сплати податку на нерухомість за 2021-й та 2022 роки, якщо житло розташоване на територіях активних бойових дій або окупованих територіях, незалежно від тривалості подій у 2022 році. 

Юридичні особи не платитимуть податок з 1 березня до 1 січня 2023 року, якщо майно розташоване на територіях активних бойових дій або окупованих землях, незалежно від тривалості подій у 2022 році. 

Єдиний податок для четвертої групи

Платники податків 4 групи з 1 березня 2022 року звільняються від сплати єдиного податку за земельні ділянки, розташовані на територіях активних бойових дій або окупованих. 

Втім дія цієї норми не поширюється на площі, де бойові дії або тимчасова окупація завершилися до 1 травня 2022-го.

Крім того, не сплачується податок за земельні ділянки, що перебувають у консервації. Та ділянки, непридатні для використання через потенційну загрозу вибухонебезпечних предметів. 

Ця норма діє, якщо місцеві ради чи військово-цивільні адміністрації ухвалять рішення про встановлення податкових пільг.

Читайте також: Які пільги можуть отримати переселенці

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини