Які пільги можуть отримати переселенці

Які пільги можуть отримати переселенці

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

Внутрішньо переміщені особи після переїзду на нове місце мають соціальні гарантії від держави. Які саме – розповідаємо в матеріалі.

На початок 2023 року в Україні зареєстровано 4,8 мільйона переселенців. А за міжнародними оцінками, їхня кількість перевищує 7 мільйонів. Вони потребують захисту та гарантій від держави.

В Україні діє Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Ним визначені права та обов’язки переселенців, гарантії від держави та права й обов’язки громади, яка цих людей приймає. 

Працевлаштування

За працевлаштування переселенця держава протягом двох місяців платить компаніям 6700 гривень. Щоб отримати компенсацію роботодавець може звернутися до місцевого центру зайнятості, надіслати листа онлайн або зробити запит через портал «Дія».

Житло

Переселенці мають право пів року мати безоплатне житло. Платити тільки за комунальні послуги. Для багатодітних сімей, осіб з інвалідністю, літніх людей цей термін можуть продовжити.

Власникам житла, які безоплатно розміщують у своїх помешканнях переселенців, компенсують витрати. Не можна за цією програмою селити тільки членів своєї сім’ї. 

З 1 жовтня 2022 року дають 30 гривень за кожен день на одну людину. Гроші виплачують на картку. Однак у власника не повинно бути боргів за житлово-комунальні послуги.

Власник житла протягом п’яти днів після закінчення звітного місяця має звернутися з заявою до сільської, селищної, міської ради, державної чи військової адміністрації за місцем розташування житла.

Переселенці, в яких немає свого житла або яке зруйноване, мають право отримати на рік приміщення в тимчасове користування з житлових фондів. З можливістю продовжити згодом цей термін. 

Читайте також: Норвезька рада відкриває реєстрацію для грошової допомоги

Навчання

Дитина-переселенець має право піти в будь-яку школу за новим місцем проживання. Якщо батьки не мають свідоцтва про народження дитини чи іншого документу, що підтверджує її особу, школяра зараховують у школу без документів. 

Студенти-переселенці мають право перевестися з контракту на бюджет, якщо їх зарахували до закладів фахової передвищої, вищої освіти до 2021 року включно. Студенти звертаються з письмовою заявою у довільній формі до керівника закладу освіти.

Біржа праці 

Якщо у переселенця не було можливості припинити трудовий договір через війну, а він хоче отримати статус безробітного, треба йти до центру зайнятості за місцем проживання із заявою на ім’я роботодавця про припинення трудового договору.

Якщо немає потрібних документів, статус безробітного можна оформити й без звичайної процедури. Поки особа зможе отримати документи та відомості про роботу, зарплату та страховий стаж, нараховуватимуть мінімальну допомогу по безробіттю – 1 тисячу гривень.

Вибори

Переселенці мають право голосувати на виборах за тимчасовим місцем проживання. Треба подати до органу ведення Реєстру за новою виборчою адресою заяву. До неї додати довідку про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи.

Медична допомога

Переселенці мають право отримати консультацію лікаря у будь-якій лікарні, якщо вона може забезпечити необхідне лікування. Укладати декларацію з лікарем не обов’язково. 

Пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом I та II типу, нецукровим діабетом, бронхіальною астмою, розладами психіки та поведінки, епілепсією можуть отримати лікарські засоби безоплатно або з невеликою доплатою.

Кредити й списання боргів

Внутрішньо переміщені особи можуть подати до Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву заяву на програму «‎Надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам».

Зробити це можна онлайн через портал «Дія» або особисто звернутися до Держмолодьжитла та його регіональних управлінь. Після включення кандидатів до реєстру, починається відбір переможців. Їх фонд обирає шляхом випадкового вибору чисел.

28 січня набрав чинності Закон №2823-ІХ. Власники зруйнованого кредитного майна можуть звертатися до банків із проханням анулювати заборгованість. А  якщо придбане в кредит житло пошкоджене і потребує ремонту або розташоване на тимчасово окупованій території чи в зоні бойових дій, – варто звернутися із заявою про призупинення сплати грошового зобов’язання.

Читайте також: Уряд пропонує спростити погашення кредитів для переселенців

Виплати 

Переселенці в Україні отримують від держави допомогу на проживання. Вона розрахована на забезпечення базових потреб на новому місці.

Її можуть отримати ті, хто перемістився з територій, де тривають бої або тимчасово окупованих Росією. Громадяни, чиє житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування втрат.

Розмір допомоги:

– для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень;

– для решти осіб – 2 тисячі.

Читайте також:  Найменша доплата до пенсії – 100 гривень. Які зміни чекають українців у березні

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини