Уряд пропонує спростити погашення кредитів для переселенців

Уряд пропонує спростити погашення кредитів для переселенців

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Уряд планує найближчим часом внести до Верховної Ради законопроєкти, розроблені Мінреінтеграції, які спрощують погашення споживчих кредитів для вимушених переселенців. 

Йдеться про позики на лікування, ремонт житла, побутову техніку, відпочинок, навчання тощо. Такі кредити не передбачають застави майна, але за ними нараховують надвисокі відсотки – 50–100 річних.  

 Для людей, які живуть або виїхали з областей, де тривають бойові дії, з тимчасово окупованих територій, віддавати такі дорогі кредити стало дуже важко. Про це свідчать численні звернення до Мінреінтеграції. 

Щоб полегшити для переселенців кредитний тягар, і були розроблені ці зміни.  

Пропонують на період воєнного стану і протягом 30 днів після нього запровадити обов’язкову реструктуризацію за усіма споживчими кредитами, окрім

 – тих, що вже були реструктуризовані або погашені; 

– взятих на покупку житла чи автомобіля;

– тих, які мають низьку річну процентну ставку. 

Хто матиме право скористатися:

– позичальники, які перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи; 

– які постійно проживають або виїхали з території, де були чи тривають бойові дії, на тимчасово окупованих територіях; 

– позичальники, не мали простроченої заборгованості на 24 лютого 2022 року.  

За яких умов можна буде зменшити навантаження по кредиту

Громадяни зможуть скористатися механізмом реструктуризації, якщо:  

 – державна та соціальна матеріальна допомога, пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу для людини та її сім’ї; 

 – у родині є особа з інвалідністю внаслідок війни. І сукупний дохід сім’ї не перевищує двох мінімальних заробітних плат – тобто 13 400 гривень.  

Крім того, законодавець пропонує встановити, що на період воєнного стану та протягом 30 днів після нього кредиторам та колекторським компаніям заборонено стягувати зі споживачів прострочені заборгованості.  

Також Кабмін підтримав зміни до Податкового кодексу: отримані внаслідок такої реструктуризації доходи не оподатковуватимуться.  

Читайте також: Пільгове кредитування житла родинам вимушених переселенців

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини