Найменша доплата до пенсії – 100 гривень. Які зміни чекають українців у березні

Найменша доплата до пенсії – 100 гривень. Які зміни чекають українців у березні

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

Важливою новиною березня є індексація пенсій. Їх підвищать практично для всіх категорії пенсіонерів. Ще одна зміна, яка привертає суспільну увагу, – військовослужбовці отримають зарплати за новою системою. А українським біженцям у Польщі доведеться частково платити за житло. 

Детальніше про зміни, які чекають українців у березні, – в нашому матеріалі.

Індексація пенсій

У березні індексують пенсії. Виплати зростуть майже на 20 відсотків. У живих грошах це буде плюс 400−700 гривень щомісячно. Перерахунок стосуватиметься всіх категорій, які визначені законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» — це понад 10 мільйонів осіб. 

Виплати індексують українцям, які отримують такі пенсії:

– за віком;

– інвалідністю;

– втратою годувальника;

– за вислугу років;

– страхові виплати чорнобильцям з інвалідністю та ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

Ця зміна торкнеться і мінімальної пенсії – її отримують близько 4 мільйонів людей. У попередні роки такі виплати не потрапляли під індексацію, їх перераховували в інший час. Нині ж до мінімальних пенсій додадуть щонайменше 400 гривень, пояснила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. Мінімальна пенсія нині становить 2 093 гривень.

За словами Оксани Жолнович, громадяни з достатнім страховим стажем (35 років для чоловіків, 30 років для жінок), які отримують пенсію, вищу за мінімальну, можуть мати в середньому 750 гривень доплати. Військові пенсіонери отримають додатково в середньому 1400 гривень, а люди з інвалідністю, які є ліквідатором аварії на ЧАЕС, – 1500. 

Півтори тисячі – максимальний розмір нинішніх доплат. А мінімальний – 100 гривень.

Доплати не отримають пенсіонери, чиї пенсії перевищують максимально встановлений законом розмір – 20 930 грн.  

Залишиться і щомісячна компенсаційна виплата громадянам, у яких пенсія не перевищує середньої зарплати – тобто 10 340 гривень:

– віком від 80 років – до 570 гривень;

– віком від 75 до 80 років – до 456 гривень;

– віком від 70 до 75 років – до 300 гривень.

Індексація здійснюється автоматично, людям звертатися нікуди не потрібно. 

Прожитковий мінімум та мінімальна зарплата залишаються на тому ж рівні, що й дотепер. Тож соціальна допомога теж не зросте. 

З 1 квітня перерахують виплати для пенсіонерів, які працюють, з урахуванням збільшеного страхового стажу. А з 1 липня – на 19,7%  проіндексують спеціальні пенсії для науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування.

Оформити пенсію мають право українці, які досягли 60 років й мають не менше як 30 років страхового стажу.

Читайте також: Куди звертатися за пенсією, якщо не працює місцеве відділення ПФУ

Виплати військовим 

У березні військовослужбовцям почнуть нараховувати виплати за новими правилами. Йдеться про додаткову винагороду 100 тисяч і 30 тисяч гривень.

Новий порядок виплат запровадили з 1 лютого 2023-го. Ці зміни військові відчують у березні.

Читайте також: Зміни в лютому: доплати для військових, бронь від мобілізації та рекордні ціни на цибулю

100 тисяч гривень на місяць отримуватимуть військові на «нулі». Виплату нараховуватимуть пропорційно до часу виконання завдань. Це стосується Збройних сил України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розмідки Міноборони, Нацгвардії, Державної прикордонної служби тощо.

Таку ж суму винагороди платитимуть за конкретний період бойових завдань: військовослужбовцям ракетних військ і артилерії, льотчикам, морякам, військовим медикам, зенітно-ракетним і протиповітряним військам.

50 тисяч отримають військові, які виконують бойове завдання у складі військового органу управління. Хто матиме таку доплату, затверджуватиме головнокомандувач ЗСУ та Генеральний штаб.

Додаткову винагороду 30 тисяч матимуть військові, які виконують бойові завдання не на передовій, але в районах бойових дій.

Найсуттєвіша зміна – скасування винагороди у 30 тисяч гривень для військових, які служать за межами районів бойових дій – у навчальних центрах, тилових базах, а також для строковиків, курсантів, офіцерів управлінь та штабів.

Нові правила для українців у Польщі

З 1 березня українські біженці, які мешкають у місцях колективного проживання понад 120 днів, мусять платити за житло – 50 відсотків видатків, але не більше ніж 40 злотих на людину за добу.

З травня українці, які перебувають у Польщі понад 180 днів, повинні будуть сплачувати 75 відсотків видатків, але не більше як 60 злотих за добу.

Але є й винятки. Від сплати за колективне житло звільняють: 

– осіб з інвалідністю; 

– пенсіонерів; 

– вагітних; 

– осіб, які виховують дітей до 1 року або трьох і більше дітей.

Колективним житлом понад 120 днів з моменту прибуття до Польщі можна користуватися за наявності номера PESEL.

PESEL – це універсальна електронна система реєстрації населення в Польщі: 11-значний цифровий символ, який ідентифікує людину, дозволяє їй скористатися соцдопомогою, медпослугами, отримати доступ до системи освіти тощо.

Для українських біженців у Польщі стає обов’язковим отримання PESEL UKR протягом 30 днів. Раніше могли робити за бажанням протягом 90 днів з моменту перетину кордону.

Якщо українець виїжджає за межі Польщі більше як на 30 днів, статус PESEL UKR скасовується, відповідно – припиняються виплати. Проте після повернення до Польщі можна поновити статус та грошову допомогу. 

Українці, які легально працюють у Польщі й відкрили там власний бізнес, із квітня зможуть подавати документи на отримання карти побиту.

Читайте також: Які грошові допомоги отримують українці в Польщі

Чого очікувати внутрішнім переселенцям

Внутрішньо переміщені особи продовжать отримувати щомісячну грошову допомогу від держави:

– 3 тисячі гривень для дітей та осіб з інвалідністю;

– 2 тисячі гривень для решти.

Право на виплати мають громадяни, які виїхали з територій можливих бойових дій, активних бойових дій, тимчасово окупованих Росією. Перелік територій періодично оновлює Мінреінтеграції. За останньою версією, до нього входять населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській та Запорізькій областях.

У Калуші на Івано-Франківщині благодійний фонд «Move Ukraine» спільно з міською радою облаштовують два прихистки для переселенців. Один – у центрі Калуша, розрахований на 45 людей. Це 4-поверхова будівля. На кожному поверсі — окремий санвузол. Волонтери надали меблі та побутову техніку. На земельній ділянці переселенці зможуть вирощувати городину. 

У 2022 році у Калуській громаді благодійний фонд Move Ukraine допоміг облаштувати п’ять прихистків для переселенців. А впродовж 2023-го тут має з’явитися ще 10 прихистків, один із них — на 240 місць. У Калуші зареєстровано майже 6 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: Держава платитиме компенсації за пошкоджене житло

Голосування Укрзалізниці

Компанія Укрзалізниця запустила трирічну програму «Залізна українізація». Вона передбачає заміну імперських та російських назв, позначок, зображень на об’єктах залізничного транспорту.

Планують перейменувати дві регіональні філії – Південну та Південно-Західну залізниці.

«Чому залізниця із центром у столиці має назву Південно-Західна, а залізниця, що має центр у Харкові, на півночі країни, – Південна? Це засилля імперської російської давнини, яке не має нічого спільного з українським сьогоденням, – пояснював голова правління УЗ Олександр Камишін (тепер уже екскерівник УЗ, 3 березня оголосив про відставку).

До 10 березня українці можуть обрати нову назву для Південно-Західної залізниці в застосунку «Дія».

Е-рецепт в аптеках та медзакладах

Цієї весни для всіх рецептурних ліків стане обов’язковим електронний рецепт, повідомляє Міністерство охорони здоров’я,

До 31 березня аптеки та медичні заклади мають технічно підготуватися до відпуску ліків за е-рецептом і подбати про підключення до Національної електронної системи охорони здоров’я. Це дозволить пацієнтам отримувати медичні препарати в будь-якій аптеці.

Виписувати електронний рецепт зможуть лікарі державних, комунальних чи приватних клінік, а також лікарі-ФОПи.

Втім, паперові рецепти не зникнуть. Якщо лікар не матиме можливості сформувати е-рецепт – через відсутність світла чи звʼязку, – він випише паперовий.

Читайте також: Продовжує діяти програма «Доступні ліки»

Свята та перехід на літній час

Під час воєнного стану скасовані додаткові вихідні. Тож попри те, що 8 березня досі офіційно є святковим днем, додаткового вихідного українці не матимуть. 

У «Дії» відбулося опитування, що робити з 8 березня після перемоги. Більшість – майже 62 відсотки українців – проголосували за те, щоб залишити 8 березня вихідним днем. У цьому опитуванні взяла участь рекордна кількість осіб – понад 2,1 мільйона українців.

Щороку з 1996-го в останні вихідні березня Україна переходить із зимового на літній час. Годинники переводять на одну годину вперед. Цьогоріч перехід відбудеться 26 березня о 03:00 за київським часом.

Український фільм бореться за Оскар

У середині березня Американська кіноакадемія назве переможців цьогорічної премії Оскар. Серед номінантів у категорії документальних стрічок — «Будинок зі скалок», над яким працювали кінематографісти з України, Данії, Швеції та Фінляндії. 

Стрічку знімали понад два роки на Донбасі, її герої – діти та вихователі Лисичанського центру соціально-психологічної допомоги.

У категорії повнометражного документального кіно з українською картиною конкурують ще чотири фільми.

28 днів, щоб перейти на українську

У березні стартує 11-й курс для охочих перейти на українську мову від Всеукраїнського руху «Єдині». Мета команди — допомогти 1 мільйону українців перейти на рідну мову.

Амбасадором цього курсу стала парамедикиня з Азовсталі Катерина Пташка, яка навіть у полоні спілкувалася з російськими військовими та журналістами українською.

«Я розмовляю українською мовою. Це мій вибір. Це моя національна самоідентифікація. Це те, завдяки чому я впізнаю братів і сестер за кордоном. Та іноді й у бою, — розповіла Катерина Поліщук. — Кожен має право на цей вибір. Зроби його на користь культурної та інформаційної перемоги».

Мовні курси «Єдині» — це 28 днів підтримки в переході на українську. Курс починається 6 березня. Участь безплатна. Долучитися можна з будь-якої точки світу. 

Читайте також: Ветерани війни можуть отримати 16 тисяч гривень

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини