Для українців продовжує діяти програма «Доступні ліки»

Для українців продовжує діяти програма «Доступні ліки»

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

В Україні продовжує працювати програма «Доступні ліки». Недавно її розширили препаратами проти хронічних захворювань легень, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Завдяки цій програмі українці можуть отримувати певні препарати безоплатно або з невеликою доплатою. Рецепт буває електронним або паперовим.

Коли лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, він створює електронний рецепт. На мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. 

У повідомленні пишеться: «Ваш рецепт: ****-****-****-****. Код підтвердження: ****» — ця комбінація 16 цифр і є електронним рецептом.

Якщо ви не маєте телефона або хочете отримати рецепт на папері, можна попросити лікаря надрукувати його. 

У разі відсутності доступу до електронної системи, лікар може виписати паперовий рецепт. Для програми «Доступні ліки» його виписують на формі рецептурного бланка №1. Рецепт містить інформацію про медичний заклад, лікаря та пацієнта, завіряється підписом лікаря та печаткою. Лікар має зазначити: препарат повністю безоплатний для пацієнта чи з доплатою. 

Лікарський засіб виписують за міжнародною непатентованою назвою – це назва препарату, прийнята Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Виписують не більше трьох найменувань на один рецепт.

Наразі лікар може виписувати рецепт за програмою «Доступні ліки» на один місяць. 

Зауважимо, що рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки» можна виписати у будь-якого сімейного лікаря, незалежно від того, чи підписана у пацієнта декларація саме з цим лікарем. 

Для лікування серцево-судинних захворювань, зокрема для профілактики інфарктів та інсультів, у програму «Доступні ліки» включений 231 препарат, за інформацією МОЗ.

Читайте також: Проєкт «Неопалимі» безплатно допомагає українцям позбутися шрамів та слідів від опіків

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини