Держава платитиме компенсації за пошкоджене житло

Держава платитиме компенсації за пошкоджене житло

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

Верховна Рада підтримала законопроект №7198 про механізм компенсації за зруйноване житло.  

Гроші надаватимуть тільки за майно, яке було пошкоджене після 24 лютого 2022 року. Дія закону не поширюватиметься на помешкання, які на момент запровадження воєнного стану були розташовані на тимчасово окупованій території.

Закон діятиме протягом 3 років після припинення або скасування воєнного стану.

Компенсацію надаватимуть громадянам України, які є власниками пошкодженого або знищеного житла: квартири, кімнати в гуртожитку, будинку садибного типу, садових та дачних будинків, об’єктів будівництва, де зведені опорні та зовнішні конструкції. 

Не зможуть отримати компенсації особи з санкційних списків, із судимістю за злочини проти національної безпеки та їхні спадкоємці.

Житло відновлюватимуть – будуватимуть або родині надаватимуть будівельні матеріали.

Власники знищених помешкань одержать житловий сертифікат – цей документ підтверджує, що держава гарантує профінансувати покупку квартири або іншого житла, зокрема такого, що буде споруджене в майбутньому. Буде вказана сума компенсації.

Власники приватних будинків зможуть на вибір отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яка надійде на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Граничного розміру компенсації немає, як і обмеження щодо місця розташування, типу та площі нового житла.

Використати сертифікат можна протягом п’яти років. Відчужувати це житло протягом п’яти років, окрім успадкування, заборонено.

Якщо вартість житла нижча за суму, зазначену в сертифікаті, недоотриману частину компенсації людина зможе отримати тільки з тих коштів від РФ.

Заяву на компенсацію за знищене житло можна подати під час воєнного стану та протягом одного року після його припинення. До заяви додають копію документа, що підтверджує право власності або придбання нерухомості та, за наявності, матеріали фото- і відеофіксації до або після знищення.

Розглядати заяви та ухвалювати рішення про надання компенсації або відмову будуть комісії. Їх створять при виконавчих органах місцевих рад, військових або військово-цивільних адміністраціях.

Джерелами фінансування компенсації будуть:

  • кошти державного та місцевих бюджетів;
  • кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів;
  • міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога;
  • репарації або інші стягнення з Російської Федерації;
  • інші джерела, не заборонені законодавством України, в тому числі місцеві фонди, створені для надання компенсації та відновлення пошкоджених та зруйнованих об’єктів нерухомості.

Читайте також: Чи потрібно платити комунальні за зруйноване чи частково зруйноване житло? 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини