Вища освіта: за три роки або за вісім

Вища освіта: за три роки або за вісім

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

В Україні вища освіта зазнає кардинальних змін. Студентам дозволять обирати строк навчання в університеті. Він становитиме від трьох до восьми років. 

Парламентський Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні проєкт закону про розвиток індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті.

Це урядовий законопроєкт, за який Рада у листопаді проголосувала в першому читанні.

Документ передбачає, що студент вибиратиме, які програми вивчатиме, за якою формою займатиметься та скільки часу здобуватиме освіту.

Заклади вищої освіти на основі навчального плану розроблятимуть індивідуальні плани для студентів на кожен рік.

Студенти-контрактники матимуть можливість передбачати річне навчальне навантаження від 30 до 80 кредитів Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (ЄКТС). Тобто здобути вищу освіту швидше – за три роки, або вчитися довше – вісім років. 

Також вони зможуть визначатися з конкретною спеціальністю не під час вступу, а після першого чи другого курсу.

Студентів-бюджетників на міждисциплінарних освітніх програмах прийматимуть на широку спеціальність. А перевестися на конкретну освітню програму можна буде в разі успішного виконання вимог вишу. Якщо студент на змінюватиме галузі – за ним збережеться місце на бюджеті.

Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система дозволяє кількісно, в кредитах, оцінити навчальні програми, дисципліни та навантаження студента. Забезпечує єдину міждержавну та міжуніверситетську процедуру оцінювання навчання, дозволяє виміряти і порівняти його результати.

Читайте також:  Як створити Дія.Підпис

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38  095 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини