Як багатодітним батькам достроково оформити пенсію

Як багатодітним батькам достроково оформити пенсію

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Жінки, які народили п’ятьох і більше дітей, мають право достроково вийти на пенсію у 50 років. За умови, що мають 15 років страхового стажу. 

Як це зробити – у нашому роз’ясненні.

Документи, потрібні для призначення пенсії:

1. Документ, що посвідчує особу.

2. Документ, що засвідчує страховий стаж.

3. Свідоцтва про народження дітей чи їхні паспорти. 

Заяву про дострокове призначення пенсії можна подати до органу Пенсійного фонду не раніше, як за один місяць до виповнення пенсійного віку (50-річчя для жінок) й бажано не пізніше як через три місяці після досягнення цього віку. Якщо заява подана вчасно, виплати надходитимуть від дня 50-річчя. 

Важливо. Багатодітний батько має право оформити достроковий вихід на пенсію, якщо мати не скористалася цим правом або, якщо матері немає. Батько має право вийти на пенсію у 55 років за наявності 20 років страхового стажу.

Читайте також: Як підтвердити трудовий стаж, якщо трудова залишилися на окупованій території 

Достроково оформити пенсію також можуть люди, яких звільнили або скоротили за півтора року до досягнення ними пенсійного віку; матері інвалідів з дитинства, інваліди по зору I групи; працівники, які мають роботу під землею, на шкідливих виробництвах та з особливо важкими умовами праці; які проробили 15 років у районах Крайньої Півночі; силовики, які брали участь у бойових діях, а також ті, які стали там інвалідами; льотчики, диспетчери, бортпровідники; трактористи, доярки; робітники локомотивних, лісозаготівельних та геологічно-розвідувальних бригад; спортсмени й артисти.

Достроковий вихід на пенсію регулює Закон України від 09.07.2003 № 1058-IV Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, статті 26, 115 та додатки.

На жовтень 2022 року в Україні було зареєстровано 10,7 мільйона пенсіонерів.

Вийти на пенсію у 60 років можуть українці зі страховим стажем не менше 30 років. Для виходу на пенсію в 63 потрібно мати від 20 до 30 років страхового стажу; в 65 років — від 15 до 20 років стажу. 

Читайте також: Допомогу по безробіттю під час війни платитимуть три місяці

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини