Як підтвердити трудовий стаж, якщо трудова залишилися на окупованій території 

Як підтвердити трудовий стаж, якщо трудова залишилися на окупованій території 

Іван БагрянийІван Багряний
Іван Багряний

Рятуючись від війни багато українців поспіхом збирали свої речі для евакуації. Не всі встигли взяти з собою важливі документи, зокрема і трудову книжку. Але як бути, коли настав час оформлювати пенсію, а трудова залишилися на окупованій території?

Насправді через те наразі не варто хвилюватися. 

Трудова книжка була основним документом підтвердження стажу до 1 січня 2004 року*. Але після того всі дані про роботу особи вносилися та вносяться до єдиної центральної бази Пенсійного фонду України. На кожного офіційного працівника  відкрита облікова картка даних (персоніфікований облік). 

У випадку, коли людина справно працювала з 2004 року і до сьогодення, але втратила свою трудову, ситуація не є критичною. Всі дані про стаж можна безоплатно отримати у ПФУ:

Для цього необхідно:

  • авторизуватися в обраному е-сервісі за допомогою електронного підпису або BankID;
  • перейти до меню “Комунікації з ПФУ” та обрати “Запит на отримання електронних документів”;
  • з-поміж типів звернення вибрати “Витяг з ЕТК”;
  • заповнити інші додаткові поля;
  • підписати та направити.

Інформація про періоди роботи заявника надходить файлом в розділ “Мої звернення”, який можна завантажити на свій гаджет.

Але як бути з рештою стажу, який людина напрацювала до 2004 року і не встигла перевестися на електронну трудову книжку?

В цьому випадку підтвердити стаж можна іншими документами:

  • довідки з місця роботи;
  • виписки з наказів;
  • особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати;
  • дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб;
  • трудові договори та угоди;
  • інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

Цей список не є вичерпним, і залежить від виду та специфіки роботи заявника. В хід можуть піти також і військовий квиток, і диплом про навчання та свідоцтво про народження дитини (для жінок), характеристики та посвідчення видані на робочому місці.

Якщо, крім трудової, відсутні й інші вищезазначені документи, підтвердити стаж можуть свідки. Для цього необхідно надати свідчення не менше двох осіб, з якими працювали разом на одному підприємстві, в установі, організації (у тому числі у колгоспі). Крім того, ці свідки повинні надати документи, які підтверджують факт їх робити у той період. 

Ця процедура застосовується тільки у разі, якщо документи про наявний страховий стаж були знищені, або якщо їх неможливо отримати у зв’язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями.

Довідково*. З 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» що зобов’язував працівника щомісяця сплачувати страхові внески для підтвердження трудового стажу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини