Як оформити декрет за новими правилами

Як оформити декрет за новими правилами

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

З 10 листопада жінки при надії мають можливість самі обирати, коли йти у декретну відпустку: з 30-го тижня вагітності або пізніше.

Про своє рішення жінка має повідомити лікаря, який веде її вагітність. Якщо вона хоче відтермінувати початок відпустки, то пише заяву, в якій зазначає бажану дату.

Якщо ж вагітна йде у відпустку з 30-го тижня, жодних додаткових дій їй робити не потрібно – лікар сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність категорії «Вагітність та пологи» під час огляду.

У разі написання заяви лікар сформує медичний висновок у день, зазначений у заяві, без фізичної присутності вагітної. 

Якщо жінка народила раніше від дати, зазначеної в заяві, тоді лікар, який приймав пологи, формує висновок від дати пологів. 

У будь-якому випадку після формування медвисновку вагітна отримає смс-повідомлення з Електронної системи охорони здоров’я.

Сформований і підписаний лікарем медичний висновок автоматично потрапляє в електронний реєстр листків непрацездатності, де буде сформовано електронний лікарняний. 

При реєстрації в особистому кабінеті застрахованої особи на порталі Пенсійного фонду України, жінка отримає смс-повідомлення ще й від ПФУ з номером електронного лікарняного. 

Інформація про електронний лікарняний відразу стає доступною в кабінеті роботодавця на порталі Пенсійного фонду. Додатково жінка може повідомити роботодавця про лікарняний.

Перенесення початку декретної відпустки ніяким чином не впливає на розмір допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами.

Читайте також: Жінка сама зможе визначати дату декретної відпустки

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38066 94 56 560.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини