Як відновити втрачене пенсійне посвідчення

Як відновити втрачене пенсійне посвідчення

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Людям, які отримують пенсію, органи Пенсійного фонду України видають посвідчення. Це передбачено частиною 4 статті 44 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». 

Замість втраченого або пошкодженого документа можна отримати новий. Для цього потрібно подати заяву на виготовлення пенсійного посвідчення. 

Зробити це можна кількома способами: 

– звернутися до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України. Заповнити заяву, пред’явити паспорт і надати фото.  

– в особистому кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Заява на виготовлення посвідчення міститься у розділі «Щодо пенсійного забезпечення».  

– у мобільного застосунку «Пенсійний фонд». Потрібно обрати вкладення «До ПФУ»: розділ «Комунікації до ПФУ» – «Заява на виготовлення пенсійного посвідчення».

Отримати нове посвідчення можна в обраному сервісному центрі Фонду – його людина зазначає під час подання заяви. 

Альтернативою паперовому пенсійному може стати електронне відображення в мобільному застосунку «Дія». Воно має таку ж юридичну силу, як і традиційне посвідчення. 

Іноді виникають ситуації, коли пенсіонер не може самостійно отримати нову паперову посвідку. Тоді документ видають особі, яка представляє його інтереси. Її повноваження мають бути оформлені за законом. 

Порядок оформлення, виготовлення та видачі пенсійного посвідчення затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 03.11.2017 року № 26-1 (зі змінами).

Як відновити паспорт під час війни, читайте в матеріалі на нашому сайті. 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини