Які зміни чекають українців у червні

Які зміни чекають українців у червні

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

Червень розпочався зі значного подорожчання електроенергії. І це не єдина зміна, що чекає на українців. Працюючі пенсіонери отримають підвищені виплати. Стартує експериментальний проєкт субсидій за оренду житла для вимушених переселенців. Цього місяця має повноцінно запрацювати сервіс електронного військово-облікового документа.  

Про ці та інші новації першого місяця літа – далі в матеріалі.   

Електрика подорожчала, інші комунальні послуги – ні

З 1 червня зросла вартість електроенергії. Новий тариф – 4,32 гривні за кіловат для всіх споживачів, незалежно від обсягу. Досі платили 2,64 гривні за кіловат. Нова ціна діятиме до 30 квітня 2025 року. Нічний тариф, якщо встановлений двозонний лічильник, буде нижчою: 2,16 гривні. Якщо родина за місяць споживала в середньому 170 кіловатів, їхня платіжка відтепер зросте на 285 гривень.

Протягом опалювального періоду – з 1 жовтня 2024-го по 30 квітня 2025 року – діятимуть пільги для людей, які електрикою опалюють житло: 2,64 гривні за кіловат. За умови, що в них нагоратиме до 2 тисяч кіловатів на місяць. Споживачі, які використовуватимуть більше цієї норми – платитимуть так само по 4,32 гривні.

«Підвищення тарифу – це складний, але необхідний крок, щоб утримати систему. Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів», – заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

Минулий раз уряд підвищував тарифи на світло у червні 2023 року  – із 1,68 до 2,64 гривні за кіловат-годину. Навесні 2024-го Росія завдала по нашій енергетичній інфраструктурі нових ударів. Україна має дефіцит електроенергії. Влітку триватимуть відключення світла, попереджають в Укренерго. 

Тарифи на газ із 1 червня залишаться без змін. У Нафтогазі кубометр коштуватиме 7,96 гривні. В інших 11 газопостачальних компаній ціна коливатиметься від 7,70 до 9,99 гривні за куб.

Тарифи на воду на державному рівні підвищувати не планують. Однак вартість води може зрости у тих громадах, де місцева влада ухвалить таке рішення без погодження з Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Наприклад, у Смілі Черкаської області за час повномасштабної війни це робили двічі.

Читайте також: Субсидія на літній період. Кому слід звернутися

Переселенцям нададуть субсидію на оренду 

На таку допомогу зможуть розраховувати внутрішньо переміщені особи, які живуть у гуртожитках, модульних містечках, у родичів чи друзів і не можуть переїхати, щоб жити окремо, кажуть у Мінсоцполітики. 

Розмір субсидії залежатиме від вартості оренди в регіоні та від доходів людини. 

Так сім’ї переселенців платитимуть 20–30 відсотків від суми орендної плати, решту – компенсує держава.

На початок 2024 року близько 4,9 мільйона людей мали статус вимушених переселенців. З них 2,6 мільйона отримували допомогу.

Розмір переселенської допомоги в червні залишається незмінним: три тисячі гривень – для дітей і осіб з інвалідністю; дві тисячі – для дорослих.

Читайте також: З червня переселенці зможуть отримати субсидію на оренду житла

Працюючим пенсіонерам виплатять підвищені пенсії

Автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів триває з 1 квітня цього року. Виплата оновлених пенсій – з урахуванням підвищення за квітень та травень – відбудеться у червні. Йдеться про перерахунок пенсій зайнятим пенсіонерам за стаж, набутий за останні два роки. 

Розмір збільшення пенсії визначається індивідуально, залежно від тривалості страхового стажу і зарплати, з якої формувалася пенсія.

Запрацює електронний військовий квиток 

У червні має з’явитися повноцінна версія електронного військово-облікового документа. Він матиме ту саму юридичну силу, що і паперовий. Документ відображатиметься у застосунках Резерв+ та «Дія». Його можна буде пред’являти представникам ТЦК чи поліції, однак він буде дійсний лише за наявності QR-коду для швидкої перевірки даних. 

Там буде така інформація про військовозобов’язаного, призовника та резервіста:

– прізвище, імя та по батькові

– дата народження

– податковий номер

– інформація про відстрочку

– військове звання

– військово-облікова спеціальність

– відомості про військовий облік

– результати медогляду.

Міністерство оборони України обіцяє також запровадити у додатку функцію онлайн-рекрутингу. Громадяни зможуть переглядати актуальні вакансії у Збройних силах України й подавати заявку на спеціальність, яку обрали. Коли саме запровадять цю послугу – невідомо.

Крім того, в Міноборони анонсували, що наприкінці червня – на початку липня в Резерв+ з’явиться електронне направлення на військово-лікарську комісію.

«План такий – щоб більшість процесів для військовозобов’язаних були цифровими й максимально зручними», – сказала в ефірі телемарафону «Єдині новини» заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко.

Читайте також: Як отримати відстрочку

Для виїзду за кордон чоловікам треба мати паперові документи

У міжнародних пунктах пропуску українські прикордонники продовжать перевіряти у чоловіків військово-облікові документи. На кордоні поки що не прийматимуть електронні документи. Тож треба мати паперові.

Українці, які можуть виїжджати за кордон, повинні мати документ, який підтверджує звільнення від мобілізації або виключення з військового обліку за станом здоров’я.

В онлайн-медіа заборонили мову ворожнечі 

З 1 червня почали діяти норми закону «Про медіа», які стосуються ксенофобських висловлювань в онлайн-медіа.

Закон набув чинності у 2023 році, та деякі його норми впроваджуються поступово.

Відтепер на законодавчому рівні заборонено використовувати в онлайн-медіа висловлювання, що розпалюють ненависть, ворожнечу чи жорстокість до осіб або груп за ознакою етнічного походження, громадянства, національності, раси, релігії, віку, статі, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності, інвалідності. За такі дії передбачений штраф від 5 до 15 мінімальних зарплат. Нацрада з телебачення і радіомовлення може тимчасово заборонити онлайн-медіа поширювати інформацію. Для повної заборони Нацрада має звертатися до суду.

Уряд дозволив аптекам робити щеплення

Аптеки, що мають ліцензію на ведення медичної практики, з червня можуть робити профілактичні щеплення безпосередньо в приміщенні аптек. Для цього мають відкрити спеціально обладнані кабінети.

Вакцинувати матимуть право фармацевти, які пройшли спеціалізовані курси з вакцинації та надання першої невідкладної допомоги.

Ці новації запровадив Кабінет Міністрів своєю постановою.

Почалися канікули, триває вступна кампанія

Згідно з постановою Кабміну, навчальний рік в українських школах закінчується 28 червня. Однак дату канікул кожна школа визначає самостійно. Тож більшість українських школярів пішли на канікули з 1 червня. 

До 25 червня триває основна сесія Національного мультипредметного тесту. Обов’язковими предметами є українська мова (без літератури), історія України та математика. Четвертий предмет обирає випускник.

Також триває реєстрація на вступ до магістратури та аспірантури. 

Щоб зареєструватися на Єдиний вступний іспит або Єдине фахове вступне випробування, треба:

– сформувати комплект сканів або фотокопій документів;

– надіслати їх на електронну адресу приймальної комісії вишу;

– отримати на електронну пошту скан екзаменаційного листка.

Читайте також: Як отримати інформацію про результати мультипредметного тесту

Ветерани можуть отримати грант на 100 тисяч 

Ветерани та їхні сімʼї можуть долучитися до освітньо-грантової програми «Траєкторія» та отримати 100 тисяч гривень на розвиток бізнесу. Для цього потрібно до 16 червня 2024 року подати заяву.

Участь можуть взяти:

– особи, які мають статус учасника бойових дій;

– другий із подружжя. В тому числі чоловік або дружина загиблих, зниклих безвісти та полонених.

Пріоритет надаватимуть бізнесам, що виробляють кухонний інвентар, метал для кухні, текстиль, рушники, одяг, аксесуари, іграшки, товари з пластику та швейним підприємствам.

Навчання відбуватиметься в онлайн-форматі. Матиме теоретичну та практичну частини.

Червень буде помірно теплим

Перший місяць літа в Україні буде теплішим, ніж торік. Синоптики прогнозують середню місячну температуру від +19 до +23. 

«Це на 1,5 – 2 градуси вище за кліматичну норму, але не критично. Сподіваємось, що сильної спеки все ж таки не буде. Хоча, звичайно, кілька днів з високими значеннями температури не виключені», – повідомила синоптикиня Гідрометцентру Наталія Птуха.

Які дати відзначаємо в червні

28 червня українці святкують День Конституції України. 

На перший літній місяць також припадають церковні свята – Вознесіння (13 червня) та Трійця (23 червня). А 29 червня – святих апостолів Петра й Павла.

За якими подіями у світі стежитиме Україна 

У червні мають розпочатися офіційні переговори щодо вступу України до Європейського Союзу. Рішення ухвалюють держави – члени ЄС. 

«Переговорна рамка може бути схвалена державами – членами ЄС у червні. Європейський парламент допомагатиме Україні всіма способами рухатися європейським шляхом», – повідомила президентка Європарламенту Роберта Мецола під час візиту до Києва.

6–9 червня відбудуться вибори до Європейського парламенту. Громадяни 27 країн – членів Європейського Союзу обиратимуть 720 європарламентарів. Рішення Європарламенту мають велику вагу. У листопаді торік європарламентарі визнали Росію державою – спонсором тероризму, а у квітні цього року  – відмовилися визнавати легітимність Путіна. Також Європейський парламент має вирішальне слово у виборі нового президента Єврокомісії. Ця інституція разом з Європейською радою ухвалює ключові рішення і щодо євроінтеграції України. 

15–16 червня у швейцарському Бюрґенштоці відбудеться перший Глобальний саміт миру. Організовують його Україна та Швейцарія. У фокусі уваги – обговорення трьох питань із мирного плану президента України: продовольча безпека, ядерна безпека та обмін полоненими із поверненням викрадених українських дітей. 

Перша партія боєприпасів, закуплених у рамках «чеської ініціативи», буде доставлена в Україну у червні, заявив президент Чехії Петр Павел.  

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Як студенту отримати довідку про навчання для ТЦК

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини