Які зміни чекають українців у жовтні

Які зміни чекають українців у жовтні

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

У жовтні розпочнеться опалювальний сезон, українці отримати перші кошти «Національного кешбеку», Україна назавжди перейде на зимовий час. 

Детальніше про зміни другого місяця осені – в нашому матеріалі.

Ліміт на переказ грошей

З 1 жовтня в Україні обмежать перекази грошей фізичних осіб з карти на карту. Нацбанк встановлює ліміт на такі операції  – 150 тисяч гривень на місяць. Це правило діятиме пів року на вихідні перекази – за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб. У НБУ пояснюють, що це обмеження має запобігти використанню платіжної інфраструктури в протиправних цілях.

Ліміти на перекази не торкнуться рахунків волонтерів; осіб, які щомісяця заробляють більше за суму обмеження; переказу коштів між власними рахунками, відкритими в одному банку; переказів юридичних осіб. Не обмежуватиму також операції за реквізитами IBAN.

Експерти вважають, що ці новації не торкнуться 98 відсотків українців.

Нові податки

17 вересня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №11416-д, який передбачає збільшення податків. Голосування за проєкт закону в другому читанні планується на середину жовтня. У разі його ухвалення нові податки запровадять заднім числом – з 1 жовтня 2024 року.

Законопроєкт передбачає:

– військовий збір з усіх доходів громадян підвищать з 1,5 до 5 відсотків;

– військовий збору для ФОП – платників єдиного податку І, II та IV групи  – 10 відсотків від розміру мінімальної зарплати;

– військовий збір для платників єдиного податку III групи – 1 відсоток від доходу; 

– ставка податку на прибуток для небанківських фінансових установ, крім страховиків, буде 25 відсотків;

– автозаправні станції платитимуть щомісячні авансові внески з податку на прибуток;

– податок на прибуток для банків за 2024 рік становитиме 50 відсотків.

Тож кожного місяця українець, якому нараховували 20 тисяч гривень зарплати, сплатить тисячу гривень військового збору, замість 300 гривень, як досі.

Наголосимо, що фінальний текст законопроєкту може змінитися до другого читання та ухвалення в цілому.

Читайте також: Які податки сплачують при продажу автомобіля

Опалювальний сезон та пільговий тариф на світло

З 15 жовтня розпочнеться опалювальний сезон. Рішення щодо його старту ухвалює місцева влада кожного населеного пункту, коли середньодобова температура протягом трьох днів поспіль буде нижчою за +8 градусів. 

Тарифи на тепло залишаються незмінними  – на їх підвищення встановлений мораторій. Однак під час опалювального сезону почне діяти пільговий тариф на світло – 2,64 гривні за кіловат для домогосподарств, які опалюють житло електрикою та споживають до 2 тисяч кіловатів на місяць. Для цієї пільги прилади електроопалення мають бути зареєстровані у місцевого оператора системи розподілення електроенергії.

Виплати «Національного кешбеку»

Програма «Національний кешбек» запрацювала 2 вересня. Вона передбачає, що держава повертає відсоток за купівлю товарів українських виробників. Перші виплати українці отримають 20 жовтня. Ці кошти можна буде використовувати для наступних покупок або виводити на банківську картку. Максимальна сума за місяць – 3 тисячі гривень. Виплати здійснюватимуться до 20 числа кожного наступного місяця.

Кешбек нараховують на продукцію локальних виробників, що внесені у програму, за винятком підакцизної – пального, тютюну та міцного алкоголю. Проте програма поширюється на ліки українського виробництва, вино без додавання спирту та медові напої. У «Дії» активовано 812 тисяч карток для кешбеку.

Читайте також: 3 тисячі гривень на місяць: уряд оголосив деталі програми «Національний кешбек»

Допомога по безробіттю 

З 1 жовтня зросте мінімальний розмір допомоги по безробіттю – із 2,5 тисячі гривень до 3 тисяч. Таке рішення ухвалив Державний центр зайнятості.

Зазначену суму отримуватимуть особи, які зареєстровані у службі зайнятості та мають щонайменше сім місяців страхового стажу за останні 12 місяців, а також безробітні з-поміж внутрішньо переміщених осіб.

Якщо страхового стажу немає, розмір допомоги залишиться на рівні 1,5 тисячі гривень.

Перехід на зимовий час

У ніч на 27 жовтня Україна перейде на зимовий час. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад.

Цей перехід буде останнім. Верховна Рада ухвалила закон про відмову від літнього часу. Документ передбачає фіксацію єдиного часового поясу на всій території країни без сезонного переведення годинників. Законопроєкт чекає підпису президента.

Освітлення вулиць і парків 

З 1 жовтня знімається обмеження щодо вуличного освітлення та підсвічування парків. Кабінет Міністрів скасував і обмеження щодо використання кондиціонерів у державних установах.

У червні уряд ухвалив рішення зменшити споживання електроенергії у всіх держустановах. Це передбачало заборону кондиціонерів та вимкнення зовнішнього освітлення будівель. Обмеження попередньо мали діяти до 31 грудня 2024 року. 

Зміна тарифів Ощадбанку та Укрпошти

В Ощадбанку з 1 жовтня зростає плата за sms-інформування про операції по карті. Для зарплатних, пенсійних та соціальних карт вартість послуги становитиме 15 гривень. Для кредитних та приватних – 25 гривень. Push-повідомлення й надалі будуть безплатні.

З жовтня з банківських карток безплатно можна буде зняти 3 тисячі гривень. Раніше було 2 тисячі. Комісія за зняття готівки в банкоматах становитиме 0,9 відсотка – щонайменше 5 гривень.

Укрпошта підвищує тарифи на поштові марки, марковані конверти та листівки. Відправити по Україні лист вагою до 50 грамів коштуватиме 18 гривень. Реєстрований лист без оголошеної цінності масою до 50 грамів або простий лист без оголошеної цінності вагою 50 – 250 грамів обійдеться у 36 гривень. 

Нові правила медогляду освітян

З 1 жовтня працівники закладів освіти мають проходити комплексний медогляд. Він передбачатиме аналізи, обстеження та консультації спеціалістів.

Серед обов’язкових досліджень:

– загальний аналіз крові та сечі;

– дослідження на інфекційні хвороби;

– аналізи, які виявляють наявність паразитів;

– бактеріологічні дослідження – для працівників харчоблоків у закладах освіти.

Обов’язковим залишається огляд терапевта або сімейного лікаря, дерматовенеролога, отоларинголога, стоматолога, психіатра. Також освітяни мають пройти вимірювання тиску, електрокардіограму та раз на рік флюорографію. Обов’язковою умовою для роботи стане щеплення.

Служба освітнього омбудсмена звернулася з листом до Міністерства охорони здоров’я. Пропонують відтермінувати медогляди для вчителів, які перебувають за кордоном, на тимчасово окупованих територіях або є внутрішньо переміщеними особами та продовжують працювати дистанційно. 

Читайте також: Школи перейдуть на 12-річне навчання

Реєстрація авто в Німеччині

З жовтня українцям у Німеччині потрібно зареєструвати свої авто й замінити українські номери на німецькі. Це стосується транспортних засобів, які перебувають у країні більше як 12 місяців. 

Після повномасштабного вторгнення Росії сотні тисяч українців покинули свої домівки, виїхали до країн ЄС на власних автомобілях. У Німеччині протягом першого року біженцям не потрібно було реєструвати транспортні засоби, потім це рішення двічі продовжували. Однак нині пільговий період добіг кінця.

Запрацює клуб білого бізнесу

З 1 жовтня в Україні запрацює клуб білого бізнесу. Це неофіційна назва групи платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Суть новації – у виведенні бізнесу з тіні. До клубу можуть потрапити компанії, які не мають заборгованості по сплаті ЄСВ, податкових боргів, порушень зі звітністю тощо. Щоб бізнеси хотіли вступати до цього клубу, їм запропонували вигоди. Зокрема, мораторій на перевірки. І скорочені строки камеральних (без виїзду органу контролю в компанію, на основі звітності) та документальних перевірок. З 1 жовтня строк камеральної перевірки для членів клубу становитиме п’ять днів, замість нинішніх 20. Документально перевірятимуть 10 днів замість 40.

Свята в жовтні

1 жовтня в Україні відзначають День захисників і захисниць. На цю дату також припадає День українського козацтва й релігійне свято Покрова Пресвятої Богородиці. Після календарної реформи в українській церкві ці свята були перенесені з 14 жовтня.

27 жовтня – День української писемності та мови, який збігається з Днем пам’яті Нестора Літописця. Його також перенесли з 9 листопада після переходу на новоюліанське літочислення. 

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: У листопаді можна буде оформити відстрочку в Резерв+

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини