Якщо загубили трудову книжку. Як підтвердити робочий стаж

Якщо загубили трудову книжку. Як підтвердити робочий стаж

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

В Україні від розміру трудового стажу залежить право людини на пенсію. Цьогоріч для виходу на заслужений відпочинок у 60 років необхідно мати не менше 30 років стажу. 

Основним документом, що підтверджує стаж роботи до 1 січня 2004 року, є трудова книжка. Від 2004-го стаж називається страховим, його підтверджують  дані персоніфікованого обліку.

Тож трудова книжка є основним доказом діяльності. Але буває, що людина втратила трудову, або в ній є неточності – тоді стаж треба підтверджувати іншими документами.

Розповідаємо, як підтвердити робочий стаж без трудової книжки.

Які документи підтверджують факт трудової діяльності

Стаж можна встановити на підставі інших документів з місця роботи, служби, навчання, а також – знайти в архівах. Це можуть бути накази про прийняття на роботу та звільнення, табелі обліку робочого часу, листи-відрядження, погодинний облік. 

ФОПи, фрилансери та особи, які займаються підприємницькою діяльністю, можуть підтвердити робочий стаж за допомогою довідки про страхові внески, які людина сплачує до Пенсійного фонду України.

Коли компанія ліквідована

Часто буває, що підприємство ліквідоване, реорганізоване й не функціонує. Важливо знати, що роботодавець за законом повинен зберігати кадрову документацію протягом 75 років. 

Якщо ФОП закрився й фізично компанії ніде зберігати документи, вона зобов’язана передати їх до архіву за місцем ведення діяльності. Пенсійний фонд приймає ці архівні довідки поряд із трудовими книжками та наказами. 

Якщо ж підприємство не передало документи в архів, доведеться шукати правди в суді. Факт роботи треба буде підтверджувати додатково – це можуть бути свідки-колеги або інші документи.

Якщо місце роботи – на окупованій території

Якщо підприємство розташоване на тимчасово окупованій території, заявник може підтвердити робочий стаж за допомогою свідків. Потрібно подати трудову книжку, якщо вона є, й зазначити в заяві дані людей, які були вашими колегами й можуть це підтвердити.

Свідків має бути не менше двох. У них повинні бути документи, що вони працювали на тому ж підприємстві, в установі, організації й у той же період, який ви зазначаєте в заяві.

Читайте також: Жителям з окупованих територій пенсії призначатимуть автоматично

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини