Юнак не став на військовий облік: які наслідки для батьків та опікунів

Юнак не став на військовий облік: які наслідки для батьків та опікунів

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Усі юнаки, які досягли 16-річного віку, за законом зобов’язані зареєструватися в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Якщо цей обов’язок ігнорується, відповідальність несуть батьки або опікуни юнака – їх можуть оштрафувати за порушення.

Відсутність реєстрації на військовому обліку не є перешкодою для виїзду неповнолітнього за кордон. Та після досягнення ним 18 років ситуація змінюється: наявність військового обліку є обов’язковою умовою для перетину державного кордону.

Щоб стати на військовий облік, необхідно звернутися до місцевого ТЦК і пройти медичний огляд. А 16 серпня Кабінет Міністрів прийняв постанову, що значно спрощує взяття на облік юнаків, які оформлюють паспорт. Чоловіків від 16 до 25 років тепер автоматично вносять до реєстру «Оберіг» без необхідності проходити ВЛК.

Ця норма поширюється й на українців, які проживають за кордоном і оформлюють паспорт в українських дипломатичних представництвах. Такі зміни спрямовані на спрощення процедури взяття на військовий облік та зменшення бюрократії.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Як перевірити штрафи від ТЦК 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона  +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини