З 1 серпня підприємці платитимуть 5 відсотків єдиного податку

З 1 серпня підприємці платитимуть 5 відсотків єдиного податку

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

Верховна Рада ухвалила закон про повернення з 1 серпня на довоєнну систему податків. Він передбачає, що ФОПи платитимуть 5 відсотків єдиного податку, а не 2, як було досі. Цю пільгу для підприємців скасовують. 

Платник може подати заяву та вказати, на яку систему оподаткування хоче перейти. Без такої заяви його автоматично переведуть на систему, на якій він був до пільгового періоду. 

Новостворені суб’єкти господарювання, які з самого початку обрали ставку 2 відсотки, автоматично вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 відсотків.

Підприємці, чия реєстрація як платника ПДВ була призупинена та які у 2023 році перейшли із 2 відсотків на загальну систему оподаткування, мають право цього року повторно перейти на спрощену. Якщо ФОП подасть заяву до 1 вересня, він вважатиметься платником єдиного податку з 1 серпня 2023 року.

З 1 серпня частково скасовують мораторій на перевірки. Їх проводитимуть для підакцизних товарів – алкоголю, тютюну, палива; грального бізнесу та фінансових послуг. 

З 1 жовтня поновлюють відповідальність за порушення у сфері РРО – касових апаратів. Виняток – торгівля на територіях можливих бойових дій. Однак навіть там продавати підакцизні товари без касового апарата не можна.

Закон також передбачає:

– «технічний борг», який виник із 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023-го, не будуть враховувати під час оцінки, чи може платник далі перебувати на спрощеній системі;

– підприємці на прифронтових територіях матимуть право добровільно сплачувати єдиний податок та єдиний соціальний внесок;

– ФОПи-платники єдиного податку без ПДВ зможуть вказувати в розрахункових документах назви товарів та послуг за спрощеною формою; 

– компанії зможуть передавати товари для сил оборони без затвердженого урядом переліку.

Читайте також: Автоматичне закриття ФОП почали тестувати в «Дії»

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини