За водіння на підпитку хочуть посилити покарання

За водіння на підпитку хочуть посилити покарання

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

У парламенті зареєстровано законопроєкт № 9076 про посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів.

Пропонують у п’яних водіїв забирати автомобілі й передавати на потреби Збройних сил. 

Нині штраф за водіння в нетверезому стані становить 17 тисяч гривень. За повторне порушення впродовж року – 34 тисячі гривень. Конфіскувати авто можуть у водіїв, яких втретє за рік спіймають у нетверезому стані. За таке порушення штраф зростає до 51 тисячі гривень.

Нові ж правила пропонують за повторне порушення впродовж року збільшити суму штрафу із 34 тисяч до 51 тисячі гривень з позбавленням права керування на 5 років та з конфіскацією транспортного засобу. А за третє таке порушення протягом року – штрафувати на 68 тисяч гривень, забирати права на 10 років та конфісковувати авто.

«Цілком справедливою буде конфіскація автомобіля для потреб ЗСУ, якщо ним керували у стані сп’яніння в таких складних для країни умовах. Всі громадяни мусять бути свідомими та забезпечувати стабільність країни в тилу», – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Як аргумент законотворці наводять статистику. За даними патрульної поліції, упродовж 2022 року в Україні сталося 18 628 аварій із загиблими та травмованими. Внаслідок ДТП загинули 2 791 громадянин, зокрема 125 дітей. Ще 23 145 осіб були травмовані, з них – 2 978 дітей.

Законопроєкт направили на розгляд Комітету.

Читайте також: Як водію швидко сплатити штраф за порушення, щоб уникнути примусового стягнення

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини