Збільшився мінімальний розмір аліментів на дитину

Збільшився мінімальний розмір аліментів на дитину

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

З 1 січня збільшився мінімальний розмір аліментів на дитину. Тепер він становить 1 281,5 гривні для дітей до 6 років та 1 598 гривень для дітей від 6 до 18 років.

Це пов’язано з підвищенням прожиткового мінімуму в Україні. Відповідно, зростають і прив’язані до цього показника соціальні допомоги, виплати, зокрема, й аліменти. 

Прожитковий мінімум на дитину становить:

– до 6 років – 2 563 гривні;

– від 6 до 18 років – 3 196 гривень.

Мінімальні аліменти не можуть бути меншими, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. 

Якщо платник має достатній заробіток, то суд встановлює мінімальний рекомендований розмір аліментів – 100 відсотків прожиткового мінімуму для дитини.

Максимальна сума аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів.

Батьки можуть домовитися про виплату більшої суми, зазначивши всі умови й суму в договорі, який посвідчують нотаріально.

Якщо аліменти були присуджені як частка від заробітку, то сума стягнень змінюється автоматично, додатково звертатися до органів державної виконавчої служби не потрібно.

Читайте також: Як розраховуватимуть пенсію у 2024 році

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (066) 945 65 60.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини