Змінили правила отримання е-рецепта через збій зв’язку

Змінили правила отримання е-рецепта через збій зв’язку

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

На період відновлення мобільного звʼязку в електронну систему охорони здоров’я внесені зміни щодо формування е-рецепта. Це дозволить пацієнтам отримувати його номер та код навіть за відсутності мобільного звʼязку. 

Таке правило стосується всіх рецептурних ліків – і які отримують безплатно або з доплатою, і які пацієнт купує за свої гроші. 

З 15 грудня 2023 року лікар обовʼязково має надрукувати паперову інформаційну довідку або передати її в електронному вигляді. Вона міститиме номер рецепта та код його погашення. Отримати цю довідку можна дистанційно – телефоном, месенджером.

Якщо рецепт виписали до 14 грудня включно, а пацієнт досі не отримав смс, він може повторно звернутися до лікаря. Той згенерує нову інформаційну довідку.

Ці зміни – тимчасові, на період кризи. Вони стосуються користувачів усіх мобільних операторів. Після повноцінного відновлення звʼязку, смс-інформування пацієнтів буде відновлено.

Проте ці зміни не поширюються на медичні вироби. Електронний рецепт на тест-смужки надходитиме пацієнтам як зазвичай, у вигляді смс.

Лікар може виписати паперовий рецепт на всі ліки на територіях, де ведуться активні бойові дії. На екстемпоральні препарати (які виготовляють в аптеці), за програмою реімбурсації. А також на рецептурні ліки, які пацієнт купує сам. За винятком наркотичних  – їх відпускають тільки за електронним рецептом. 

Нагадаємо, що з жовтня 2023 року лікар має право виписати е-рецепт на ліки без особистого візиту пацієнта.

12 грудня на компанію «Київстар» була здійснена масштабна хакерська атака. По всій країні зник мобільний зв’язок та інтернет. Українці масово почали скуповувати сім-картки інших операторів.  

Читайте також: Як змінити сімейного лікаря, педіатра або терапевта

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38066 94 56 560.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини