Гроші з батьків у школі: що законно, а що ні?

Гроші з батьків у школі: що законно, а що ні?

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

Держава зобов’язана забезпечувати доступну та безоплатну повну загальну середню освіту в державних і комунальних закладах. Тобто кожна дитина має право здобувати освіту без плати за освітні послуги. Це передбачає стаття 53 Конституції України. Законодавство, зокрема закони «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту», забороняє збір коштів учасниками освітнього процесу.

Тож вимоги адміністрації школи до батьків учнів щодо збору коштів на ремонт приміщень, закупівлю підручників, мийних засобів та інших потреб є безпідставними та незаконними. За порушення цих вимог законодавства передбачена відповідальність: кримінальна, адміністративна, цивільноправова або дисциплінарна.

Вимагання коштів або надання неправомірної вигоди в школах вважається незаконним, містить ознаки корупції та є кримінально караним діянням.

Куди звертатися в разі поборів у школі?

Якщо ви зіткнулися з вимаганням коштів у школі, ви маєте право:

  1. Звернутися до директора школи: Написати заяву у двох примірниках про примусове збирання коштів. Один залишається в канцелярії школи з відміткою про отримання – вхідний номер. Протягом 30 днів вам мають надати письмову відповідь.
  2. Звернутися до управління або департаменту освіти: Якщо адміністрація школи не вжила заходів після вашого звернення.
  3. Звернутися до поліції: У разі бездіяльності управління або департаменту освіти, подайте заяву про вимагання коштів.

Які оплати у школах є законними?

  1. Платні послуги: Заклад освіти може надавати платні послуги за згодою батьків, на підставі угоди між закладом та батьками. Перелік платних послуг визначено постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 796.
  2. Благодійні внески: Батьки можуть робити благодійні внески на спеціальний розрахунковий рахунок закладу виключно на добровільних засадах. Ніхто не має права примушувати батьків здавати кошти. При здійсненні таких внесків рекомендується вказувати призначення платежу та перевіряти фінансову звітність закладу щодо цільового використання внесків.

Закон передбачає чіткі правила збору коштів у школах. Важливо, щоб батьки були обізнані про свої права й могли захистити інтереси дітей у випадку незаконних вимог.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:  Перевернутий клас і штучний інтелект: нові можливості для українських школярів

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона  +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини