Чиновники не зможуть виїжджати за кордон без поважних причин

Чиновники не зможуть виїжджати за кордон без поважних причин

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

З 28 січня 2023 року змінилися правила перетину кордону для українських чиновників. Постанова Кабінету Міністрів від 27 січня 2023 р. № 69 затверджує механізм перетину кордону чиновниками та окремими державними діячами під час воєнного стану. Виїхати можна тільки у службове відрядження. 

Хто може виїхати за кордон:

• народні депутати України, депутати місцевих рад;

• голови місцевих держадміністрацій та їхні заступники; 

• судді, прокурори, керівники інших державних органів та їхні заступники;

• керівники державних унітарних підприємств та їхні заступники;

• голови та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій належать державі;

• голови та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків;

• працівники, заброньовані на період мобілізації за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування.

«Це обмеження стосується передусім чиновників найвищого рівня, керівників структурних підрозділів державних органів. Воно не обмежує пересічних державних службовців і пересічних службовців органів місцевого самоврядування», – наголосив міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

У виняткових випадках кордон можуть перетнути одинокі батьки, які їдуть відвідати там дітей до 18 років. Або супроводжують дітей за межі України. Треба мати документи, що підтверджують ці обставини.

Для виїзду на лікування необхідний лист Міністра охорони здоров’я про те, що медичні заклади за кордоном готові прийняти цих людей. Таку особу може супроводжувати член сім’ї першого ступеня споріднення – батько, мати, дитина, чоловік, дружина.

Голова Держприкордонслужби може дозволити виїзд у випадку смерті за кордоном члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення.

Крім цього, Правила перетинання кордону доповнені пунктом 215: військові можуть виїхати за кордон для виконання завдань у сфері безпеки й оборони. Але такі рішення ухвалюють військові чиновники найвищого рівня – міністр оборони, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівник розвідувального органу.

У Держприкордонслужбі також наголосили, що держслужбовці, які мають бронь, можуть провести відпустку за кордоном. Для цього треба мати документи, що підтверджують відпустку; посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік.

Читайте також: Як дитині виїхати за кордон під час війни

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

105

Подiлитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини