Дані про ВІЛ-інфікованого лікар може побачити тільки з дозволу пацієнта

Дані про ВІЛ-інфікованого лікар може побачити тільки з дозволу пацієнта

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Діагноз ВІЛ – підлягає особливим правилам збереження в електронній системі охорони здоров’я. 

Цей діагноз у медичній документації кодують. Доступ до цих даних має тільки лікар, який надає медичну допомогу пацієнтам із ВІЛ. Жоден інший лікар, навіть сімейний, такого доступу не має.

Отримати доступ до даних лікарі можуть тільки з дозволу пацієнта. Лікар має пояснити, для чого йому потрібна така інформація, отримати на це письмову згоду хворого. Тоді лікар створює запит в електронній системі на доступ до чутливих даних.

Пацієнт отримує смс із кодом. Повідомляє його лікарю. Це підтвердження того, що він згоден надати доступ до інформації. Лікар вводить код і отримує можливість знайти в медичні записи.

На відміну від паперової медичної документації, дані в електронній системі, безумовно, є більш захищеними. Доступ до інформації мають тільки лікарі, які мають на це право.

Центральна база даних ЕСОЗ пройшла сертифікацію та отримала атестат відповідності Комплексної системи захисту інформації. Це підтверджує, що захист даних у цих системах відповідають всім державним вимогам у сфері кіберзахисту.

Читайте також: «Ліки передавали з водіями, які везли хліб»

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини