Гроші або сертифікат: що потрібно знати про компенсації за зруйноване житло

Гроші або сертифікат: що потрібно знати про компенсації за зруйноване житло

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

17 березня 2023 року президент підписав Закон України 2923-IX про відшкодування за знищене війною житло. Документ набуде чинності 22 травня 2023 року. 

Заяву на відшкодування подають до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації. Такі органи створені при виконавчих органах місцевого самоврядування. Форма заяви буде затверджена окремо. 

Закон визначає, коли треба подати заяву: під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення або скасування.

Компенсація за знищене житло буде двох типів:

– грошима;

– держава надасть житловий сертифікат, тобто профінансує покупку квартири чи  іншого житла, будинку садибного типу, садового або дачного будинку.

Компенсацію за пошкоджене житло надаватимуть у вигляді: 

– робіт із відновлення житла;

– будівельних матеріалів для такого відновлення.

Для  реалізації цього закону уряд має розробить низку підзаконних актів. 

Процедура компенсації не поширюється на нерухомість, яка на 24 лютого 2022 року перебувала на тимчасово окупованій території, або яка була пошкоджена або знищена до дати повномасштабного вторгнення. 

Читайте також: Платіжки за комуналку у зруйнованому житлі: як бути, якщо вони досі приходять?

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини