<strong>Хто з військових має право звільнитися за сімейними обставинами</strong>

Хто з військових має право звільнитися за сімейними обставинами

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги роз’яснив особливості звільнення військовослужбовців за контрактом і призовом за сімейними обставинами.

Перелік причин для звільнення зазначений у статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Категорії військовослужбовців, які мають право звільнитися:

Вагітні та військовослужбовиці у декретній відпустці

– жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, а також якщо дитина потребує домашнього догляду за висновком медиків, але не більш як до шести років.

Жінка, якщо обоє з подружжя військові й мають дитину

– дружина, якщо обоє із подружжя проходять військову службу і мають дитину до 18 років.

Мати/батько, що утримують трьох дітей і регулярно платять аліменти

– якщо на утриманні у військовослужбовця перебувають троє і більше дітей до 18 років. Крім тих осіб, які мають заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

Мати або батько, які самостійно виховують дитину

– які мають дитину до 18 років, якщо другий з батьків цієї дитини помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання, а також коли особа сама виховує та утримує дитину за рішенням суду. Або запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень зроблений зі слів матері.

Усиновлювачі дітей до 18 років

– які всиновили дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, віком до 18 років. Або є для такої дитини опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, патронатними вихователями.

Самостійно виховують дитину з інвалідністю

– виховують дитину з інвалідністю до 18 років і немає інших осіб, які зобов’язані це робити. 

Утримують повнолітню дитину з інвалідністю І чи II групи

Виховують важкохвору дитину

– яка має тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом лікарсько-консультативної комісії, але якій не встановлено інвалідність. За умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб, які за законом зобов’язані їх утримувати.

Доглядають дружину/чоловіка з інвалідністю І чи II групи

– через необхідність здійснювати постійний догляд за дружиною (чоловіком) з інвалідністю I чи II групи.

Доглядають дружину/чоловіка з інвалідністю ІІІ групи з певними захворюваннями

– через необхідність здійснювати догляд за дружиною (чоловіком) з інвалідністю III групи через онкологію, відсутність кінцівки, кисті, стопи, одного з парних органів, або за наявності онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів.

Доглядають батьків (своїх чи дружини) з інвалідністю І чи II групи

– через необхідність доглядати за одним зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю I чи II групи. Якщо в такої людини немає іншої рідні – дітей, батьків, братів та сестер, баби та діда, онуків. Або якщо інші члени сім’ї самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії.

Доглядають родичів з I чи II групою інвалідності, якщо немає інших членів сім’ї, які можуть це робити

– через необхідність доглядати за рідним братом, сестрою, бабою, дідом чи онуками, які є особою з інвалідністю I або II групи. За умови, що в такої особи немає інших членів сім’ї або якщо вони самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії.

Опікуни недієздатних осіб

– через необхідність бути опікуном особи, яку суд визнав недієздатною. За умови що в неї немає інших опікунів.

Близькі родичі загиблих чи зниклих захисників

– якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати або рідні брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час участі в АТО у Донецькій та Луганській областях, а також під час відсічі збройної агресії проти України під час воєнного стану.

Близькі родичі Героїв України посмертно

– якщо їхнім близьким родичам (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, рідні брат чи сестра) посмертно надано звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції гідності.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:  Як студентам-чоловікам виїхати за кордон на навчання

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини