Коли можуть забрати надмірну субсидію

Коли можуть забрати надмірну субсидію

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

Житлова субсидія – це безповоротна адресна державна соціальна допомога споживачам, які не можуть розраховуватися за житлово-комунальні, покупку газу чи твердого палива. 

Якщо ви звертаєтесь за субсидією, то берете на себе відповідальність за подані відомості про доходи та майно. Це визначає право на призначення житлової субсидії та її розмір.  

Це закріплено в Положенні про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою Кабінету міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Законодавство передбачає два випадки, коли надміру виплачену субсидію повертають державі: 

– якщо в заяві чи декларації була неправдива інформація і це вплинуло на встановлення права на субсидію та її розмір, який перевищив 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 гривень);

– коли людина не повідомила про обставини, що впливають на перегляд права на призначення субсидії або її розміри, протягом 30 календарних днів.

У разі призначення житлової субсидії на наступний період уповноважений орган може утримувати суму надміру виплаченої житлової субсидії під час виплати щомісячних сум у наступні місяці. Але поточні виплати можуть зменшити не більш як на 20 відсотків.

Читайте також: Розмір субсидії можна дізнатися онлайн

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини