Коли звертатися за призначенням пенсії, щоб не втратити виплати

Коли звертатися за призначенням пенсії, щоб не втратити виплати

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

В Україні вийти на пенсію можна у 60 років, для цього треба мати 30 років стажу. Щоб стати пенсіонером у 63 – потрібен стаж від 20 до 30 років. У віці 65 років – стаж від 15 до 20. 

Оформити пенсію можна в будь-який час після виникнення такого права.

Якщо людина звертається й оформляє пенсію протягом трьох місяців після досягнення пенсійного віку, виплати призначається з наступного дня після іменин. Якщо 15 грудня вам виповнилося 60 років і ви подасте заяву протягом трьох місяців – до 15 березня, пенсію призначать із 16 грудня цього року.

Пенсію за віком можна оформити дистанційно, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

На вебпорталі треба вибрати вкладку «Заява про призначення пенсії», ознайомитись з інформацією на екрані, перейти за посиланням «Вхід».

Після цього виконайте такі дії:

– у розділі «Щодо пенсійного забезпечення» оберіть «Заява на призначення пенсії». Дайте згоду на дистанційне інформування та визначте, в який спосіб – звичайною поштою чи електронною – хочете отримувати повідомлення від ПФУ;

– натисніть «Продовжити», оберіть вид пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, за вислугу років);

– дайте відповіді на питання анкети й надайте згоду на обробку персональних даних;

– прикріпіть скан-копії документів;

– підпишіть фінальну заяву за допомогою Дія. Підпису та надішліть до Фонду кнопкою «Підписати та відправити до ПФУ».

Пенсійний фонд опрацює заяву. І ви отримаєте інформацію про рішення щодо призначення пенсії або відмову. 

Нагадаємо, в межах пенсійної реформи величина стажу для виходу на пенсію в 60 років зростатиме. Цьогоріч треба мати від 30 років стажу, 2024 року – від 31 року, 2025-го від 32 років стажу. 

Читайте також: Кому доведеться звернутися до суду для призначення пенсії

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (066) 945 65 60.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини