Навчання для переселенців: які пільги доступні у 2024 році

Навчання для переселенців: які пільги доступні у 2024 році

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Війна змусила мільйони українців покинути домівки та розпочати життя на новому місці. Для випускників-переселенців особливо актуальним залишається вступ до університетів.

У 2024 році Міністерство освіти і науки визначило умови конкурсного відбору до вишів за Квотою-2. Це кількість бюджетних місць для переселенців або дітей з тимчасово окупованих територій. Так держава надає можливість для молоді здобути вищу освіту попри складні життєві обставини.

Квота-2 передбачає, що вступники можуть брати участь у конкурсі на місця державного або регіонального замовлення на основі Національного мультитесту та творчого конкурсу.

Скористатись цією можливістю можуть особи, які:

  • на 24 лютого 2022 року були зареєстровані на тимчасово окупованих територіях;
  • живуть у населених пунктах, де на 1 липня 2024 року тривають активні бойові дії;
  • мешкають у населених пунктах, які були окуповані до 1 січня 2024-го, та особи, які виїхали з тих територій з початку цього року.

Діти-переселенці та діти, які живуть на лінії зіткнення, й зараховані на контракт у заклади професійної, професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти можуть отримати пільговий кредит. Потрібно звернутися до приймальної комісії закладу й подати відповідну заяву.

Студенти-переселенці можуть отримувати соціальну стипендію в університетах, коледжах та інших закладах фахової передвищої та вищої освіти. Для цього потрібно відповідати таким умовам:

  • навчатися на бюджеті на стаціонарі. У технікумах та училищах допускається дуальна форма навчання;
  • бути молодшими за 23 роки та включеними до рейтингу успішності;
  • не перебувати в академічній відпустці;
  • не мати заборгованості, незадовільних результатів навчання.

Переселенцям повинні забезпечувати першочергове поселення і знижку на проживання у студентських гуртожитках. Інформацію про це можна отримати у приймальній комісії або в коменданта гуртожитку.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:   Абітурієнтам з окупованих територій нададуть гуртожитки на час вступу

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини