Невиліковним хворим будуть виписувати знеболювальне

Невиліковним хворим будуть виписувати знеболювальне

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Міністерство охорони здоров’я оновило перелік лікарських засобів та медвиробів, які підлягають реімбурсації. Тобто за які повністю чи частково платить держава.  

 Відповідний наказ  МОЗ набирає чинності з 31 серпня 2023 року.  

Завдяки розширенню програми реімбурсації: 

– пацієнти з діабетом І типу можуть отримувати тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові;

– хворі можуть отримувати знеболювальні лікарські засоби.

Пацієнти зможуть отримати їх безоплатно або з частковою доплатою. Вартість аптекам відшкодовуватиме Національна служба здоров’я України.  

Тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові для глюкометра застосовують хворі з встановленим діагнозом «Цукровий діабет першого типу». Їх можна буде отримати з жовтня 2023 року за електронним рецептом.

Знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів застосовують люди з важкими, часто невиліковними захворюваннями. Наприклад, онкологія у ІІІ-ІV стадії, ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз у пізній стадії, вроджені вади розвитку, серцево-судинні, неврологічні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання.

Знеболювальні для паліативних хворих відпускатимуться  за електронним рецептом.

У програму реімбурсації додано морфін.

Загалом оновлений реєстр включає 411 лікарських засобів, 72 – препарати інсуліну, 9 – комбінованих лікарських засобів, 23 – медвироби (тест-смужки). 

Отримати препарати і медвироби за оновленим реєстром можна буде з 31 серпня.

Читайте також: Які медичні послуги є безплатними для людей з онкологією

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини