Переселенці, житло яких зруйноване, мають право на виплати

Переселенці, житло яких зруйноване, мають право на виплати

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Переселенці, оселя яких зруйнована або пошкоджена так, що стала непридатною для проживання, можуть звернутися за призначенням виплат внутрішньо переміщеним особам.

Це передбачає постанова Кабміну №332 від 20 березня 2022 року – в абзаці 3 пункту 5. Допомогу призначають переселенцям, житло яких знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання), а інформація про нього внесена до Державного реєстру. Або орган місцевого самоврядування, а в разі його відсутності – обласна державна чи військова адміністрація має документальне підтвердження про пошкодження чи знищення житла.

Для оформлення виплат необхідно:

– Внести інформацію про руйнування до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій. Або отримати документальне підтвердження про його знищення від органу місцевої влади чи ОВА.

– Оформити довідку внутрішньо переміщеної особи. 

Відповідно до абзацу 15 пункту 2 постанови Кабміну №509 від 1 жовтня 2014 року отримати довідку можуть особи, житло яких знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання)  і це підтверджено актом обстеження технічного стану будинку чи квартири.

– Подати документи на отримання допомоги на проживання ВПО.

Право на допомогу мають також особи, які раніше отримували допомогу, але відмовилися від неї, бо повернулися до покинутого місця проживання, а їхнє житло було зруйновано після повернення. При призначенні допомоги беруться до уваги майнові критерії (наприклад, наявність депозитів, купівля авто тощо).

Якщо вимушений переселенець отримав тимчасове або постійне житло або його помешкання відновлене, виплата припиняється з наступного місяця після офіційного підтвердження цього факту. 

Це обмеження не поширюється на дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа до 23 років, які прибули з тимчасово окупованої рф території України. Цим категоріям виплату продовжать, навіть якщо вони отримали чи відновили житло.

Читайте також: Що робити, якщо стажу не достатньо, але потрібна допомога

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38  095 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини