Подяка з Польщі херсонським юристам

Подяка з Польщі херсонським юристам

AdminAdmin
Admin

Юристи громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я отримали з Польщі листа-подяку від пані Наталі* за виграну в суді справу.

Пані Наталя – херсонка, а  до юристів приймальні зверталася з проханням допомогти позбавити першого чоловіка батьківських прав. Вона розлучилася з Віктором 15 років тому, коли їх донька була ще немовлям. Згодом вдруге одружилася з Миколою, народила ще одну дівчинку.

Старша донька знала, що десь у неї є інший батько, але жодного разу його не бачила, вважає своїм рідним татом саме другого маминого чоловіка. А Микола в останні роки їздить на заробітки до Гданська. Тож дівчинка вирішила після закінчення 9 класу теж поїхати до Польщі й продовжити навчання саме там.

Однак для цього треба було отримати від рідного батька офіційний дозвіл на виїзд дитини за кордон. Наталя намагалася вирішити це з Віктором декілька разів. Проте він спочатку від неї ховався – міняв номери телефонів, місця проживання. А потім почав шантажувати, мовляв, підпише дозвіл, якщо «простить» борг за аліменти (на той час він заборгував дочці майже 100 тисяч гривень). Саме тоді жінка вирішила звернутися до суду з позовом про позбавлення його батьківських прав. Адже колишній не тільки не допомагав ростити і виховувати дівчинку, він міг зламати її долю, зруйнувати її плани та мрії на майбутнє.

Наталя самостійно склала позов і сама захищала в суді інтереси дитини. Однак суд не задовольнив позов – повірив Віктору, який «щиро божився», що має бажання підтримувати зв’язок зі своєю донькою та брати участь у її вихованні. Проте минуло два роки, дівчинка у 2020-му вже закінчувала 11 клас, а батько… Як не платив аліментів до того суду, так і не почав платити. Навіть не зателефонував жодного разу. І дозвіл на виїзд за кордон – не підписав.

Юристи громадської приймальні БО ФМЗ допомогли Наталі скласти повторний позов. Олена Старюк підказала, які ще документи треба підготувати. А Олександр Данилов супроводжував цю справу в суді, ходив з жінкою на всі засідання. І суддя Херсонського міського суду Оксана Кузьміна задовольнила позов у повному обсязі – позбавила Віктора батьківських прав щодо  його спільної з Наталією доньки.

А на днях в приймальню надійшов лист, в якому пані Наталія пише, що вони з донькою вже в Гданську, дівчина вступила вчитися до Państwowe Szkoły Budownictwa im. prof. Mariana Osińskiego (Державна будівельна школа ім. проф. Маріана Осінського).

І щиро дякує за допомогу.

* Ім’я змінено

P.S. Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД,представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

109

Подiлитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини