<strong>Про що не варто говорити з військовими</strong>

Про що не варто говорити з військовими

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

Питання про спілкування з військовими турбує багатьох в Україні. Якщо ви хочете їх підтримати, пам’ятайте: треба бути обережним зі словами – вони можуть зачепити важкі спогади.  

Яких питань у спілкуванні з військовим варто уникати, радить Центр громадського здоров’я.

Не жалійте військового. Жалість веде до безнадії та спустошення. Висловлюйте підтримку та віру.  

«Ти вбивав на  війні?». Військові  виконують накази,  бойові  завдання, ліквідують ворога, захищають всю країну від нападу.

«Тобі було страшно?». Страшно  кожному, хто бачив війну й на власному досвіді пройшов цей шлях. Нагадування про це почуття може повернути біль і тугу. 

«А що ти робив на війні?». На війні не «щось  роблять». Там служать свободі, добру, своєму народові, покладають за це життя.

«Коли ми переможемо?». На це питання військовий не має відповіді. І може відчути провину за те, що не може вплинути на процес, як того очікують. Підтримкою буде впевненість і віра в перемогу.

«Я за тебе дуже хвилююся». Це звучить так: «Через тебе я не можу знайти спокій та перебуваю у тривожному стані». Це ваша відповідальність, ваша частина роботи з власними емоціями. Не перекладайте її на військового, який відповідає за свободу нації.

«Навіщо ти туди пішов?» Так ви знецінюєте вибір людини. А водночас – поняття свободи, єдності, людського життя.

«Російська армія не вміє воювати, вони слабші за нас». Безперечно, наша сила та єдність вражає. Та коли військовий втрачає побратима від рук «слабкої армії», це забирає його сили та віру.

Не варто бігти з обіймами до військового чи кричати про подяку, це не завжди доречно. За нагоди можна пригостити кавою чи чаєм, проте обов’язково запитайте, чи можете ви це зробити на знак подяки від щирого серця.

Дайте висловитися військовому/військовій: запитуйте, що він або вона хоче розповісти, що цікаво дізнатися про вас. Можна  поцікавитися,  як ви можете його/її підтримати. 

Військовим складно пояснити свій досвід цивільним, тому ставтеся до цього з розумінням та пам’ятайте, що вислухати – це потрібно й важливо.

Читайте також: Куди звертатись, якщо виникли проблеми з військово-лікарською комісією

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини