Виплати за програмою «Муніципальна няня» збільшили втричі

Виплати за програмою «Муніципальна няня» збільшили втричі

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Уряд збільшив розмір компенсації за послуги з догляду за дитиною до трьох років з 2272 гривень до 6700. А також змінив окремі умови надання послуги «Муніципальна няня», щоб цю підтримку отримали саме ті, хто її найбільше потребує.

Хто може бути муніципальною нянею?

Нею може бути будь-яка фізична особа-підприємець чи юридична особа на спрощеній системі оподаткування, яка надає послугу з догляду за дітьми. За винятком державних та комунальних закладів дошкільної освіти, батьків та опікунів дитини. З підприємцем укладають договір. 

Держава компенсує вартість послуги няні, коли йдеться про догляд за дитиною з інвалідністю, або якщо один із батьків чи опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи. Ці норми визначає постанова Кабінету Міністрів від 30 грудня 2022 року № 1474 «Деякі питання соціального захисту дітей та сім’ї». 

З нового року Уряд збільшив розмір компенсації з одного прожиткового мінімуму (на дитину з інвалідністю платили два прожиткові мінімуми для дітей до шести років) до однієї мінімальної заробітної плати на 1 січня відповідного року. Нині мінімальна зарплата становить 6700 гривень. Тож таку суму відшкодування щомісяця може отримати сім’я за послуги няні замість 2272 гривень, які були досі.

Компенсацію нараховують залежно від того, скільки фактично часу няня доглядає дитину. Щоб визначити й зафіксувати цей час, сторони складають акт про надану послугу.

Протягом січня 2023 року батьки, опікуни дитини до трьох років мають підтвердити своє право на компенсацію послуги няні. Для цього потрібно подати до структур соціального захисту документи, що передбачені Порядком відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «Муніципальна няня».

Як прописати дитину, якщо батьки зареєстровані на окупованій території, читайте в матеріалі на нашому сайті. 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини