Як скористатися програмою «гроші ходять за людиною»

Як скористатися програмою «гроші ходять за людиною»

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

8 серпня набрала чинності постанова Кабінету Міністрів від 6 серпня 2024 року №888. Уряд запроваджує експериментальний проєкт: соціальні послуги стаціонарного догляду та підтриманого проживання для переселенців похилого віку та осіб з інвалідністю надаватимуть за принципом «гроші ходять за людиною». 

Розглянемо детальніше, хто та як може скористатися цією новацією.

Хто може отримати послугу

Проєкт націлений на літніх дієздатних переселенців та осіб з інвалідністю, які:

  • залишили свою домівку через збройний конфлікт, окупацію, прояви насильства, порушення прав людини або надзвичайні ситуації природного чи техногенного характеру;
  • втратили житло внаслідок бойових дій або іншої збройної агресії. Це стосується знищеного або пошкодженого житла, яке стало непридатним для проживання, а інформація про це внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій.

Хто може надавати послугу

Соціальні послуги можуть надавати юридичні особи та фізичні особи-підприємці, включені до реєстру надавачів соціальних послуг. 

Вони мають:

  • отримати висновок Національної соціальної служби – що їхні послуги відповідають усім умовам;
  • подати заяву до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю для участі в експериментальному проєкті.

Як отримати послугу

  1. Подача заяви: Особа, яка потребує соціальних послуг, подає заяву до уповноваженого органу за місцем проживання – задекларованого або зареєстрованого. Якщо людина не може подати заяву самостійно через стан здоров’я, це робить відповідальна особа за місцем її перебування.
  2. Перевірка заяви: Уповноважений орган протягом п’яти робочих днів з’ясовує, скільки осіб можуть отримати бюджетні кошти для оплати соціальних послуг, та визначає ступінь індивідуальних потреб заявника.
  3. Обрання надавача: Якщо особа потребує допомоги, їй дають перелік надавачів соціальних послуг, і вона обирає найбільш підходящого.
  4. Відправка рішення: Уповноважений орган надсилає копії рішення й висновку заявнику та обраному надавачу послуг.
  5. Оплата послуг: Отримувач послуги відкриває рахунок зі спеціальним режимом використання, на який щомісяця надходять бюджетні кошти. Оплатити послуги потрібно протягом 10 робочих днів із моменту зарахування грошей. Користувач платить за послуги сам.

На період отримання соціальних послуг стаціонарного догляду допомога на проживання для ВПО не виплачується. Це важлива умова, яку потрібно враховувати при оформленні послуги.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: В Україні запускають Єдину платформу житлово-комунальних послуг 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини