Які наслідки матиме відсутність військового квитка

Які наслідки матиме відсутність військового квитка

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

В Україні триває загальна мобілізація військовозобов’язаних, що передбачає обов’язок для всіх чоловіків від 18 до 60 років постійно носити з собою військово-облікові документи. Їх відсутність може мати серйозні правові наслідки.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, громадянам призовного віку необхідно пред’являти військово-обліковий документ на вимогу представника ТЦК, поліцейського або прикордонника. Якщо військового квитка в людини немає, її можуть оштрафувати – така норма передбачена частиною 2 статті 210-1 Кодексу про адмінправопорушення. Сума штрафу – від 17 тисяч до 25,5 тисячі гривень.

Таке стягнення призначають за низку порушень, серед яких:

  • неявка до ТЦК за повісткою;
  • ухилення від постановки на військовий облік;
  • відмова від проходження медичної комісії;
  • невчасне оновлення військово-облікових даних.

Рішення про штраф ухвалює виключно керівник ТЦК.

Власники військових квитків повинні відповідально ставитися до збереження своїх документів. За їх втрату або пошкодження в умовах воєнного стану передбачено штрафи за статтею 211 КУпАП. За перше порушення – штраф від 510 до 850 гривень, за повторне – від 850 до 1700 гривень.

У випадку втрати, крадіжки або пошкодження військового квитка його можна відновити. Для цього слід звернутися до командира або керівника ТЦК, подати заяву, в якій зазначити причину втрати або пошкодження документа. Якщо це сталося через стихійне лихо, крадіжку або знищення, це треба зазначити в заяві.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:  У застосунку Резерв+ з’явиться автоматичний сервіс відстрочки від призову

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона  +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини