Які зміни чекають українців у грудні

Які зміни чекають українців у грудні

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Які зміни чекають українців у грудні

У грудні 2022 року українців чекають важливі нововведення – зростання виплат, зміни у призначеннях субсидій та в оформленнях водійських посвідчень.

Прожитковий мінімум

З 1 грудня 2022 року збільшився розмір прожиткового мінімуму. Він становить 2 589 гривень на місяць. А для різних соціальних груп буде такий:

– діти до 6 років – 2 272 гривні;

– діти від 6 до 18 років – 2 833 гривні;

– працездатні особи – 2 684 гривні;

– особи, які втратили працездатність – 2 093 гривні.

До прожиткового мінімуму прив’язано чимало соціальних виплат, які теж перерахують із грудня. Серед них:

– мінімальна пенсія за віком – збільшується до 2 093 гривень;

– мінімальний гарантований розмір аліментів – 1 136 гривень для дітей до 6 років, 1 416 гривень – для дітей від 6 до 18 років;

– виплата у зв’язку з вагітністю та пологами – не менша за 25 відсотків від прожиткового мінімуму, тобто не менше 671 гривні.

Субсидії

З 1 грудня субсидіями займається Пенсійний фонд замість Міністерства соціальної політики.

Документи на субсидію можна подати до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду, в будь-якій точці України, незалежно від місця реєстрації.

Обіцяють, що згодом оформити субсидію можна буде через вебпортал  Пенсійного фонду та мобільний додаток.

Питання субсидій, як і досі, можна вирішувати через:

– виконавчий орган сільської, селищної, міської ради;

– центри надання адміністративних послуг;

– портал «Дія».

Споживачі, які вперше оформляють субсидію, щоб отримати її на цей опалювальний сезон, повинні подавати заявки до 15 грудня.

Отримати субсидії можуть громадяни, які витрачають на оплату комунальних послуг понад 15 відсотків сукупного доходу домогосподарства.

Українці, які раніше оформили субсидію, продовжать отримувати виплати через Укрпошту або на свої банківські рахунки.

Цьогоріч субсидія на оплату комунальних послуг становить до 1,8 тисячі гривень.

На початок листопада 2,4 мільйона домогосподарств в Україні отримували житлові субсидії, за інформацією Мінсоцполітики. У бюджеті на це передбачено 37 мільярдів гривень.

Електронні посвідчення водія

З 14 грудня посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію автівки можна оформити онлайн через Електронний кабінет водія чи в додатку «Дія». Або отримати традиційні пластикові документи в сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ.

Електронні документи – Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів – можуть бути єдиними документами на авто. Раніше обов’язковим було оформлення бланків цих документів. А від середини грудня від бланків можна відмовитися.

Однак на цю послугу є низка обмежень. Оформити електронні водійські документи можуть тільки фізичні особи. Компанія може продати чи купити автомобіль лише традиційним способом.

Неможливо онлайн перереєструвати машину, за продаж якої потрібно сплачувати податок. Тобто, у застосунку можна перереєструвати три категорії транспортних засобів:

– легкові автомобілі;

– мотоцикли;

– мопеди.

Ні машина, ні особа не мають перебувати в розшуку. В Єдиному державному демографічному реєстрі повинна бути інформації про місце проживання водія.

На момент перереєстрації автомобіля в Єдиний державний реєстр транспортних засобів має бути завантажений висновок експертного дослідження. Для цього автівку фізично мають оглянути працівники Експертної служби МВС або інших державних спеціалізованих установ. Висновок огляду дійсний 10 діб, протягом цього періоду потрібно перереєструвати автомобіль.

Статус учасника бойових дій

З 1 грудня військовослужбовці та особи, звільнені зі служби, можуть подати документи на оформлення статусу учасника бойових дій. Ідеться про людей, які беруть участь у повномасштабній війні з Росією.

За 9 місяців повномасштабної війни в Україні, налічуються сотні тисяч людей, які мають право отримати статус учасника бойових дій. Міноборони запевняє, що розробило оптимальний алгоритм реалізації, який допоможе не затягувати процес.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, для зібрання та структурування матеріалів утворили 18 спеціальних комісій.

Документи подають через командира військової частини. Або військовослужбовець може сам зібрати пакет документів і звернутися до комісії. Звільненим з військової служби – треба звернутися у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

У жовтні уряд вніс зміни до постанови від 20 серпня 2014 року №413. Документ містить список осіб, які мають право отримати статус учасника бойових дій. УБД можуть оформити українці, які не служать у Збройних силах, але брали активну участь у бойових діях.

Пенсії

У грудні планово перерахують пенсії.

Мінімальна пенсія за віком дорівнює прожитковому мінімуму, вона зросте на 66 гривень і становитиме 2 093 гривні.

Максимальна пенсія за віком – це 10 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність. Зросте на 660 гривень – до 20 930 гривень.

Перерахунок пенсій відбудеться і для незайнятих осіб, які мають повний страховий стаж – 30 років для жінок та 35 років для чоловіків. Мінімальна пенсія для цієї категорії становитиме 2 500 гривень. Тим, хто має менший страховий стаж, доплата встановлюється пропорційно до цього стажу.

Мінімальна пенсія за втратою годувальника-військовослужбовця від 1 грудня не може бути нижчою за два прожиткові мінімуми, тобто 4186 гривень.

Мінімальна пенсія шахтарів становитиме  6279 гривень.

Зростуть мінімальні пенсії постраждалим внаслідок війни та учасникам бойових дій. Для осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи – 13 604 гривні, з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи – 10 988 гривень, з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи – 7534 гривні, учасники бойових дій – 4395 гривень.

Тарифи на комунальні послуги

Верховна Рада запровадила мораторій на підвищення цін на газ, тепло та гарячу воду. Тому основні тарифи не зміняться.

Ціна на електроенергію:

1,44 гривні за кіловат – за спожитий обсяг до 250 кіловат-годин;

1,68 гривні  – понад 250 кіловат-годин.

Газ від компанії «Нафтогаз України» для населення коштує 7,96 гривні за кубометр.

Тарифи на воду встановлює місцева влада, вони у регіонах різні, але також залишаються незмінними.

Виплати по безробіттю

Мінімальний розмір по безробіттю  залежить від страхового стажу. Становить від 650 гривень або 1,8 тисячі гривень. Цей розмір виплат залишиться без змін. Зросте максимальний розмір виплат по безробіттю. Він становить  чотири прожиткових мінімуми для працездатних осіб, тож із 1 грудня – це 10 736 гривень на місяць.

Аліменти

Розмір аліментів на дитину залежить від доходів батьків, що не проживають з дитиною.

Мінімальний (гарантований) розмір аліментів становить 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. До 6 років він складатиме 1 136 гривень, від 6 до 18 років – 1 416,5 гривні.

Максимальний розмір становить 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку: до 6 років – 22 720 гривень, від 6 до 18 років – 28 330 гривень.

Допомога на дитину

З 1 грудня зросте допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.

На дітей до 6 років становитиме 5 680 гривень. Від 6 до 18 років  – 7 082,5 гривні.

Соціальна допомога на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування становитиме для дітей до 6 років – 7 952 гривні. Від 6 до 18 років – 9 915,50 гривень.

Виплати для переселенців

Щомісячна державна допомога особам з інвалідністю та дітям, як і дотепер, становитиме 3 тисячі гривень, для решти внутрішньо переміщених осіб  – 2 тисячі гривень.

В Україні незабаром розпочнеться друга хвиля виплат по 6 600 гривень внутрішньо переміщеним особам. Це триватиме впродовж трьох місяців – по 2 200 гривень на місяць. На неї можуть розраховувати громадяни віком від 55 років, вагітні, самотні матері з дітьми до 2 років, особи з інвалідністю, неповні сім’ї.

Є перелік 326 громад у дев’яти областях – Донецькій, Харківській, Дніпропетровській, Луганській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській. Мешканці цих територій – тимчасові переселенці – можуть розраховувати на щомісячну грошову допомогу від держави. На виплати можуть розраховувати й українці, яким зруйнували або пошкодили житло.

У грудні працівники Національної служби будуть вибірково обирати адреси, які українці зазначали під час оформлення ВПО. І перевірятимуть, чи справді там проживає ця людина. Якщо переміщена особа повернулася додому та не повідомила про це, їй припинять нараховувати виплати.

Податки

Розмір податків для ФОПів прив’язаний до мінімальної зарплати, а не до прожиткового мінімуму, тож єдиний соціальний внесок залишиться у грудні без змін – 22 відсотки, від 6 700 гривень.

Депозити у ПриватБанку

Державний Приватбанк оголосив про підвищення з 1 грудня ставок за депозитами у гривні.

Вклади на термін від 10 до 12 місяців приноситимуть 9 відсотків річних доходу, на строк від 6 місяців – 8 відсотків річних, «короткі» 3-місячні депозити – 7 відсотків річних, розповіли у банку.

Найвигідніші умови пропонують на вклади 18 та 24 місяці – для них ставка доходу становитиме 14 відсотків річних. Найвищу процентну ставку 14 відсотків встановлено й по вкладах «Слава Героям» для військовослужбовців, які отримують через банк цільові виплати від держави.

Разова допомога жителям Херсонщини

Мешканці Херсонщини, які не евакуювалися звідти під час окупації, отримають разову грошову допомогу в розмірі 1200 грн на людину. Червоний Хрест виділив на таку підтримку населення 100 мільйонів гривень.

Виплачувати кошти почнуть з грудня через Укрпошту. Зокрема, через два стаціонарні поштові відділення, які розташовані в Херсоні. Одне з них — центральне — доставлятиме готівку по всій області.

Ціни

Російські атаки призвели до відключення електроенергії. Використання генераторів здорожчують виробництво приблизно у п’ять разів.

На 15-20 відсотків подорожчають овочі. Сховища необхідно опалювати, а деякі приміщення в них – охолоджувати.

«Дизельне паливо коштує понад 50 гривень за літр. Щоб виробити 1 кіловат електрики, необхідно витратити пів літра солярки. Це мінімум 25 гривень. Відповідно, зберігання овочів лише за енергоносіями дорожчає вчетверо», – пояснює заступник голови у Всеукраїнській аграрній раді Денис Марчак.

Також найімовірніше подорожчають такі продукти:

– м’ясні — на 7–10 відсотків;

– молочні — на 10–15 відсотків;

– хліб та соняшникова олія — на 10 відсотків;

– овочі — на 15–20 відсотків.

Фрукти – і вітчизняні, й екзотичні – залишатимуться на тому ж ціновому рівні.

Українці точно будуть із картоплею, адже її посадили цьогоріч більше, вродила вона рясно. Завдяки хорошому врожаю зернових крупи та борошно до кінця року вони можуть трохи впасти в ціні — до 5 відсотків. Зокрема, може подешевшати гречка. Цього року аграрії отримали чималий її врожай.

Восени українці помітили різкий стрибок цін на яйця. 1 вересня десяток коштував 37 гривень, а в листопаді – 77. У грудні навряд чи яйця подешевшають суттєво. Експерти пояснюють: дорожчає комбікорм, а від цього великою мірою залежить собівартість яєць.

Херсонський потяг

З 1 грудня херсонський поїзд курсуватиме за оновленим графіком. Укрзалізниця робить зручнішим розклад руху поїзда №102/101 Київ – Херсон. До Києва він відправлятиметься у світлу пору доби – о 15:27, прибуваючи до столиці на світанку. Зі столиці виїжджає о 22:14, а прибуває в Херсон о 9:59. 

Потяг у Херсон відправлятиметься з Києва по парних числах, а повертатиметься назад — по непарних.

Вихідні та святкові дні

У грудні 2022 року на українців чекають 22 робочі дні та дев’ять неробочих. Через воєнний стан цьогоріч не матимемо додатковий вихідний 26 грудня через Різдво, яке випадає на неділю – 25 грудня.

Православна церква України дозволила українцям за бажанням святкувати Різдво 25 грудня, а не 7 січня.

Погода

Синоптики обіцяють досить теплий грудень. Денна температура повітря рідко опускатиметься нижче нуля градусів. В Укргідрометцентрі передбачають, що середня температура повітря коливатиметься у межах від -3 до +2 градусів.

За матеріалами з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини