Які зміни очікують у вищій освіті

Які зміни очікують у вищій освіті

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт про реформу вищої освіти в Україні. Він передбачає скасування заочної та вечірньої форм освіти. Замість них запровадять дистанційну.

Про це міністр освіти та науки Оксен Лісовий повідомив у Facebook.

Документ передбачає такі зміни:

  • У студентів-контрактників з’явиться можливість регулювати строки навчання. Вони зможуть керувати своєю навантаженістю – завершити бакалаврську програму за 3, 4, 5 або ж 6 років. Очікується, що це створить більше можливостей для вибору та свободи студентів;
  • на бакалаврському рівні заклади вищої освіти зможуть створити міждисциплінарні програми – такі, де в межах однієї галузі вивчають кілька спеціальностей. Студент вступає на галузь і після двох курсів може обрати спеціальність у межах цього напряму для подальшого навчання;
  • замість заочної та вечірньої форм впроваджується дистанційна освіта. Це відповідає європейській практиці. Студенти, які нині здобувають освіту на заочній та вечірній формах, зможуть завершити навчання. А з 2024 року вступники обиратимуть або денну, або дистанційну освіту.

«Ми можемо заперечувати це, але цінність вищої освіти в Україні знизилася. Тож відкладати зміни не можна. Діяти потрібно зараз, якщо хочемо, щоб якісна освіта стала ключем до трансформації країни», – додав Оксен Лісовий.

Законопроєкт має розглянути й підтримати Верховна Рада. 

Читайте також: Нова послуга в «Дії»: як знайти найближчий пункт незламності 

 Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38066 94 56 560.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини