Жорсткі санкції за ухилення від військового обліку: штрафи, арешт майна, реєстр боржників

Жорсткі санкції за ухилення від військового обліку: штрафи, арешт майна, реєстр боржників

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Особам, які ухиляються від військового обліку, зокрема, не повідомили державі свої актуальні дані, територіальні центри комплектування виписуватимуть штрафи. Для фізичних осіб за Кодексом України про адмінпорушення штраф може становити від 17 тисяч до 25,5 тисячі гривень, для посадовців компаній – до 59,5 тисячі гривень. Постанова ТЦК є виконавчим документом.

З громадян, які добровільно не сплатять штрафи, держава може стягнути кошти з їхніх рахунків, а навіть забрати нерухомість, якщо коштів недостатньо. Людина потрапляє до Єдиного реєстру боржників. З урахуванням цифровізації, це стягнення може бути досить швидким. 

Виконавець не пізніше як наступного робочого дня після надходження виконавчого документа – постанови ТЦК про штраф – виносить постанову про відкриття виконавчого провадження.

Якщо в заяві стягувача вказані рахунки боржника у банках чи інших фінансових установах, електронні гаманці, виконавець негайно після відкриття провадження накладає арешт на ці кошти.

У разі необхідності виконавець виносить постанову про розшук транспортного засобу боржника – вона є обов’язковою для виконання поліцією.

У першу чергу за виконавчими документами стягуються кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі кошти на рахунках.

Об’єкти нерухомого майна, об’єкти незавершеного будівництва, майбутні об’єкти нерухомості держава стягує, якщо у боржника недостатньо коштів чи рухомого майна. В першу чергу забирають окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу  – житловий будинок чи квартиру, в якій фактично проживає боржник.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Як отримати цифрову копію військового квитка з Резерв+

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини