Фізична ідентифікація для пенсіонерів на окупованих територіях: що потрібно знати

Фізична ідентифікація для пенсіонерів на окупованих територіях: що потрібно знати

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

23 червня набрав чинності Закон України 3674-IX, який врегульовує питання виплати та поновлення пенсії для осіб, які тимчасово проживають за межами України. Пенсію їм виплачують на поточні рахунки в українських банках, якщо людина пройшла фізичну ідентифікацію до 31 грудня кожного року.

Закон передбачає припинення виплати пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду в таких випадках:

  • За заявою пенсіонера про припинення виплати у зв’язку з тимчасовим проживанням за кордоном;
  • У разі смерті пенсіонера, визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим згідно з законом;
  • При наданні пенсіонеру статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин, відповідно до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин»;
  • У разі непроходження фізичної ідентифікації.

Закон визначає процедуру фізичної ідентифікації. Вона полягає у встановленні ідентифікаційних даних особи за допомогою паперових або електронних документів. Ідентифікацію можна пройти в банку, де людина отримує пенсію, а також в органах Пенсійного фонду. До фізичної ідентифікації також прирівнюються:

  • Авторизація в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою Дія.Підпис;
  • Ідентифікація особи через відеоконференцію;
  • Посвідчення закордонною дипломатичною установою України факту, що особа є живою.

Періоди роботи в інших державах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах і за вислугу років, зараховуються до стажу, якщо це передбачено міжнародними договорами, які ратифікувала Верховна Рада України.

Громадяни України, які проживають на окупованих територіях або виїхали на підконтрольну Україні територію під час окупації, отримують пенсію – якщо вони не одержують виплату в Росії. Коли між органами пенсійного забезпечення України та Росії немає обміну інформацією, факт неодержання пенсії підтверджується заявою особи до Пенсійного фонду про призначення, поновлення або продовження виплати пенсії.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Мешканці прифронтових територій зможуть самостійно збирати дрова

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини