Компенсація за відремонтоване житло: що потрібно знати

Компенсація за відремонтоване житло: що потрібно знати

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

З 1 січня 2024 року власники пошкодженого внаслідок бойових дій житла, які відремонтували його власним коштом, можуть отримати компенсацію. 

Для цього слід подати заяву через мобільний додаток «Дія» або особисто в центрі надання адміністративних послуг чи через нотаріуса.  

Це передбачає постанова Кабінету Міністрів № 381 від 21 квітня 2023 року. 

Подати заяву можна на компенсацію завершеної частини ремонту. А окремо – про відшкодування ремонту, який ще не закінчений. 

Комісія діятиме в такій послідовності: 

–  перевіряє, чи є в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна інформаційні повідомлення про понівечене житло; 

– визначає обсяг пошкоджень за цими даними, або за актом обстеження комісії, або за звітом з технічного обстеження; 

– оглядає житло, щоб переконатися, що там зроблений ремонт. Складає акт, в якому фіксує перелік та обсяг виконаних робіт; 

– робить фото зробленого ремонту; 

– заповнює чек-лист з урахуванням обсягів пошкоджень та проведеного ремонту; 

– чек-лист вносять у Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Додаються знімки. 

Коли комісія оглядає відремонтоване житло, заявник має право надавати пояснення та документи, які підтверджують проведення ремонту, але не є обов’язковими. 

Комісія відмовляє у компенсації, якщо заявник не подав інформаційних повідомлень та фотоматеріалів, якщо немає акта комісійного обстеження або звіту з технічного обстеження. 

Компенсацію не надають, якщо заявник отримував гроші чи матеріали для ремонту від громадських організацій, міжнародних, благодійних, органів місцевого самоврядування чи підприємств. 

Читайте також: Вступники зможуть обрати бюджет або грант

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected] або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38066 94 56 560.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини