Нові повноваження поліції з 18 травня

Нові повноваження поліції з 18 травня

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

18 травня 2024 року набуває чинності закон 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення мобілізаційної підготовки та мобілізації». Він суттєво розширює повноваження правоохоронних органів під час мобілізації.

Ось основні зміни, які передбачає закон:

  • Поліцейські зможуть перевіряти наявність військового облікового документа у чоловіків 18–60 років. Вимагати цей документ мають право представники територіального центру комплектування, поліцейські, прикордонники у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску.
  • Під час перевірки документів військовозобов’язані мають пред’явити військовий квиток та документ, що посвідчує особу. Це потрібно зробити «у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах».
  • Представники ТЦК та поліцейські мають право проводити фото- та відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів. Це може здійснюватися і з використанням технічних засобів, і з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг».
  • За допомогою «Оберегу» поліцейські зможуть перевірити, чи стоїть особа на військовому обліку, чи їй направляли повістку, місце її реєстрації та роботи.
  • Поліція отримує повноваження затримувати та доставляти до ТЦК осіб, які ухиляються від мобілізації. Це може бути зроблено на звернення ТЦК, СБУ або розвідки за наявності адміністративних правопорушень, пов’язаних із військовим обліком (статті 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).
  • Якщо ТЦК не зможе доставити людину до військкомату, керівник центру протягом п’яти днів надсилає громадянину рекомендований лист із повідомленням про вручення з вимогою виконати військовий обов’язок.
  • Якщо людина ігноруватиме й цю вимогу, ТЦК може звернутися до суду з проханням про обмеження права на керування транспортним засобом.

Важливо зазначити, що зараз немає ясності, як відбуватиметься обмеження у праві керування автомобілем. Очевидно, це питання врегулюють окремим актом.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: За порушення правил військового обліку штрафуватимуть без протоколу

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини