Що треба знати про виїзд за кордон дітей до 16 років

Що треба знати про виїзд за кордон дітей до 16 років

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

У законодавстві чітко сформовані положення, які визначають, що дітям для виїзду за кордон обов`язково потрібен супровід:

–  матері чи батька, який має свідоцтво про народження дитини. Під час воєнного стану нотаріальна згода іншого з батьків не потрібна;

– інших родичів – баби, діда, мачухи, вітчима або повнолітнього брата чи сестри. У цьому випадку теж потрібне свідоцтво про народження та документ, який підтверджує родинні зв`язки – його не треба завіряти нотаріально;

– осіб, які не є родичами дитини. Їм потрібно мати письмову заяву одного з батьків, завірену органом опіки, свідоцтво про народження дитини та документ, що посвідчує особу дорослого.

 З 16 років дитина може сама виїжджати за кордон, дозвіл батьків їй не потрібен. Це правило діє незалежно від воєнного стану.

Однак один із батьків може заборонити дитині виїжджати з України. Письмово має звернутися до адміністрації Держприкордонслужби, додати засвічений нотаріусом бланк про незгоду на виїзд дитини.

Щодо конкретного випадку громадяни можуть звернутися на гарячу лінію Державної прикордонної служби України за телефонами:

• 1598 для дзвінків з України, лінія безплатна;

• +38 (044) 527 63 63 для дзвінків з-за кордону, за тарифами оператора зв’язку.

Читайте також: Чиновники не зможуть виїжджати за кордон без поважних причин

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини