Що зміниться для українців з 1 лютого

Що зміниться для українців з 1 лютого

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

В останній місяць зими вступають у дію низка законів та урядових постанов. Розповідаємо про головні новації цього місяця.  

Пенсії зростуть на 13 відсотків

З початку року мінімальна пенсія становить 2 361 гривню, а максимальна – 23 610 грн. У другій половині місяця стане відомо, наскільки індексують пенсії у березні. Раніше у Мінсоцполітики припускали, що індексація становитиме 13 відсотків.

«На 2024 рік передбачається індексація. Точний розмір буде розраховано з огляду на показники макроекономіки. Попередньо очікуємо зростання на 13 відсотків», – повідомила перший заступник міністра соціальної політики Дарія Марчак.

Дозволили відрізати світло, воду та газ 

У грудні 2023 року Кабмін скасував мораторій на відключення споживачів комунальних послуг за борги. Ця норма діяла від початку повномасштабного вторгнення. Відтепер постачальникам послуг ЖКГ знову дозволили:

– нараховувати та стягувати пеню, штрафи за невчасну або неповну оплату комунальних послуг;

– призупиняти або повністю зупиняти постачання послуг.

Тож українцям знову можуть «відрізати» світло, газ та воду, якщо є заборгованість. 

Водночас заборона стягувати борги і надалі діятиме для громадян, які проживають у зоні активних бойових дій, на тимчасово окупованих територіях і для тих, чиє житло було пошкоджене внаслідок війни.

У багатоповерхівках платитимуть за обслуговування газових мереж 

До кінця опалювального сезону – до середини квітня – не планують підвищувати комунальні тарифи. Ціни на газ, опалення та гарячу воду залишаться без змін.

Втім деяким споживачам у лютому доведеться платити за комуналку більше, ніж зазвичай. У платіжках з’явиться нова графа: обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках. Середній платіж у Київській області становитиме 320 гривень. Для кожного будинку плата індивідуальна, залежатиме від кількості квартир і технічних особливостей мереж.

Техобслуговування стосуватиметься мешканців багатоповерхівок та гуртожитків. Воно необхідне, щоб перевірити справність мереж і попередити витік газу. Рахунки споживачі отримуватимуть не щомісяця, тільки коли відбуватиметься таке обслуговування — раз на три або п’ять років.

Більше військових отримають доплати у 30 тисяч

З 1 лютого деякі військові отримуватимуть додатково 30 тисяч гривень, незалежно від того, чи перебувають вони на передовій.

Міністерство оборони видало наказу № 566, де уточнили умови та порядок доплат військовим. Їх отримуватимуть захисники, які виконують такі бойові завдання:

– з інтенсивної підготовки для ведення воєнних дій у підрозділах, що включені до складу резерву Головнокомандувача ЗСУ;

– з управління угрупованнями військ у складі Генерального штабу ЗСУ;

– з управління силами та засобами Державної спеціальної служби транспорту;

– у складі робочої групи або окремим порядком, визначені Головнокомандувачем або начальником Генштабу, в областях, де ведуться бойові дії;

– з розмінування вибухонебезпечних предметів поза районами ведення бойових дій;

– у складі угруповань військ Сил оборони за переліком завдань, які затвердив міністр оборони;

– із всебічного забезпечення Сил оборони в районах ведення бойових дій;

– з протиповітряного прикриття та наземної оборони об’єктів критичної інфраструктури.

Крім того, додаткова винагорода буде для тих військових, які відряджені до місцевих військових адміністрацій, на території яких тривають бойові дії.

Перегляд виплат для переселенців відклали до березня

У лютому всі переселенці отримуватимуть кошти від держави. Зміни, які були заплановані з 1 лютого, уряд переніс на місяць.

«Зважаючи на зиму, труднощі з пошуком роботи та ще низку обставин, Кабінет Міністрів продовжив виплати всім внутрішньо переміщеним особам ще на місяць. Ми змогли знайти на це ресурс», —  розповіла глава Мінсоцполітики Оксана Жолнович.

Нагадаємо, українці, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, отримують:

– три тисячі гривень для осіб з інвалідністю та дітей;  

– дві тисячі – для решти осіб.

Також у лютому запровадять допомогу малозабезпеченим сім’ям з-поміж вимушених переселенців. Раніше вони не могли домогтися таких виплат, оскільки в сім’ї були безробітні дорослі, але і знайти роботу відразу після переїзду було важко. Уряд запровадив допомогу для переселенців та для українців, які повернулися із-за кордону і не встигли працевлаштуватися. Деталі – читайте в нашому матеріалі

Читайте також: Які зміни у виплатах чекають переселенців з 1 березня

Бронь матимуть усі працівники «оборонки»

Уряд вніс зміни до постанови №76 від 27 січня 2023 року, якою регулюються питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану. Вони стосуються працівників підприємств оборонно-промислового комплексу.

Працівники підприємств та організацій, які Мінстратегпром відніс до критично важливих, тепер бронюються:

– незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності;

– без обмежень за кількістю.

Укрпошта доставлятиме ліки

Укрпошта з 1 лютого 2024 року зможе продавати ліки на деокупованих і прифронтових територіях. Компанія запустила проєкт «Укрпошта-Ліки».

«Для запуску цієї ініціативи Укрпошта отримає ліцензію на продаж лікарських засобів у стаціонарних поштових або мобільних відділеннях», – повідомило Мінреінтеграції.

Почали шукати приміщення для першого ліцензованого складу в Києві, набирають фармацевтів. Планується впровадження гарячої лінії, де фахівці відповідатимуть на запити громадян.

Планується, що Укрпошта відкриє ліцензовані склади на ключових сортувальних об’єктах  у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Хмельницькому. Це дасть змогу забезпечити доставлення ліків до будь-якого населеного пункту країни вже наступного дня. Створять запас із 10 тисяч найменувань ліків. Ця ініціатива працюватиме разом із програмою «Доступні ліки».

Фінал нацвідбору на Євробачення

3 лютого судді та глядачі обиратимуть учасника міжнародного пісенного конкурсу Євробачення-2024 від України. За це право представити країну на конкурсі у Швеції  змагаються 11 учасників.

Читайте також:  Чи будуть в Україні мобілізувати жінок? 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38  095 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини